Verstreken: Open Dag Nikhef (2018)

Heb jij altijd al willen weten hoe zwaartekrachtgolven ontstaan? Wat donkere materie nou is en wat er gebeurt als deeltjes op elkaar botsen? Hoe wetenschappers dat meten? Bezoek de open dag van Nikhef.

Credits: Anne Sophie Vrolijk voor Nikhef

Op Nikhef kun je deze dag minilezingen bezoeken, workshops doen en rondleidingen volgen. Tijdens de demonstraties leer je alles over de wereld van elementaire deeltjes en hun onderlinge krachten. Je maakt kennis met het higgsdeeltje, antimaterie, neutrino’s, zwaartekrachtgolven en nog veel meer. Stel de wildste vragen in de Big Bang Theory Corner. Ontdek de nieuwste state-of-the-art-apparatuur van de werkplaatsen. Neem een kijkje in de grid computerruimte en leer wat er gebeurt met de enorme datastromen van de LHC deeltjesversneller.

Voor de kinderen is er ook genoeg te doen: knutsel je eigen crypto-kraker en ontcijfer de geheime boodschap, sleutel een voertuigje in elkaar of maak een eigen elektrische schakeling. Of ga op speurtocht naar alle deeltjes uit de deeltjesdierentuin!

Lezingenprogramma

13:00 – 13:30 uur Het heelal gezien vanaf de zeebodem
Karel Melis
14:00 – 14:30 uur Een petabyte weinig? Spoorzoeken door data
David Groep
15:00 – 15:30 uur Het onmogelijke toch meten: zwaartekrachtsgolven
Frank Linde
16:00 – 16:30 uur Zoeken naar nieuwe werelden op CERN
Ivo van Vulpen

De Open Dag van Amsterdam Science Park vindt plaats tijdens het Weekend van de Wetenschap en is een samenwerking van Nikhef, Amolf, CWI, SurfSARA, UvA, AUC, NLeSC & ARC-NL. Meer informatie over de rest van de instituten vindt u op de website van Amsterdam Science Park.

Naam organisatie Nikhef
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Voorstelling / Demonstratie, Lezing / Debat
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 6 oktober 2018: 12:00 - 17:00 uur
Adres Nikhef
Science Park 105
1098 XG Amsterdam
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.