Volkssterrenwacht Bussloo

Zondag 5 oktober 2014: Openstelling voor het publiek van 13.30 tot 23.00 uur. Diverse demonstraties en korte presentaties. Aktiviteiten voor de jeugd. Bij helder weer overdag met de speciale zonnetelescoop de zon waarnemen en 's avonds met de telescoop van de sterrenwacht kijken naar de Maan en de sterrenhemel.

Wetenschapsdag

WETENSCHAPSDAG   “Ontdek de Ruimte”

Speciale zondag-openstelling met een gevarieerd en leerzaam programma met enkele presentaties en een demonstratie ‘Komeet bakken’. Voor de jeugd is het mogelijk om water-raketten te lanceren en proefjes te doen met zonlicht. Bij helder weer kan ’s middags met de speciale zonnetelescoop van de sterrenwacht naar de zon worden gekeken en ’s avonds kan de maan worden waargenomen. In het avondprogramma een speciale publiekspresentatie over de maan door prof.dr. Peter Barthel.

14.00 uur : demonstratie “Kometen bakken”

14.45 uur : presentatie “De geheimen van het heelal” 

15.45 uur : demonstratie “Kometen bakken” 

16.30 uur : presentatie “Rosetta: landing op een komeet”

19.15 uur : demonstratie “Kometen bakken”

20.00 uur : speciale publiekspresentatie (tot 21.00 uur)

“Wij en de Maan”  door prof.dr. Peter Barthel

(Kapteyn Instituut Rijksuniversiteit Groningen)

 Meer dan we ons bewust zijn is de maan van invloed op het dagelijkse leven, al eeuwen lang. Daarnaast hebben we gedurende de afgelopen decennia een heel goed beeld gekregen van de maan, en van haar relatie tot onze planeet aarde. Op een voor ieder begrijpelijk niveau en uiteraard met fraaie illustraties worden diverse aspecten behandeld. Er wordt ingegaan op reizen naar de maan, verduisteringen, de maan in onze kalender en tijdrekening en de maan op sinterklaaspapier. Wilt u voelen hoe zwaar een pak suiker op de maan is en wilt u wel eens weten hoeveel golfballen er op de maan liggen dan mag u deze lezing niet missen!

Gedurende de gehele middag zijn er diverse activiteiten voor de jeugd zoals waterraketten lanceren en een planeten-speurtocht voor het hele gezin en wordt met telescopen naar de zon en maan gekeken.

Voor de Wetenschapsdag op 5 oktober is de entreeprijs € 3,00 voor volwassenen; kinderen t/m 14 jaar gratis.

 

Ook bij Volkssterrenwacht Bussloo is er een pop-up wetenschapper aanwezig.

Naam organisatie Volkssterrenwacht Bussloo
Doelgroep A
Prijs
per persoon
Openingstijden Zondag5oktober:13.30-23.00uur
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.