Zonsverduistering op 20 maart!

Op vrijdag 20 maart schuift de maan voor de zon langs. Als het even meezit en het gunstig weer is, is er een gedeeltelijke eclips zichtbaar.

Bekijk de zonsverduistering

Wij zien de zonsverduistering maar gedeeltelijk. Boven Spitsbergen (eilandengroep ten noorden van Noorwegen) ziet men zo’n 2 minuten een totale zonsverduistering. Wil jij het niet missen? In Amsterdam bereikt de zonsverduistering zijn maximum om 10.37 uur en dan zal 82% van de zon verduisterd zijn.

Zorg wel dat je je ogen goed beschermd, want je kunt ernstige oogbeschadiging oplopen. Vorige week was er al veel vraag naar eclipsbrillen, melde NU.nl. Je kunt ook een verrekijker gebruiken of je eigen telescoop bouwen. Wetenschap in Beeld geeft je tips hoe je dit het beste kunt aanpakken.

beskyttelsesbriller-solformoerkelse

Hoe werkt een zonsverduistering eigenlijk?

De video hieronder laat goed zien hoe een zonsverduistering werkt en waarom het maar eens in de één à  twee jaar plaatsvindt.

Maak jij de mooiste foto tijdens de zonsverduistering?

Maak een mooie foto van de zonsverduistering op 20 maart 2015 en win mooie prijzen! Je kunt een natuurfoto maken of een portret van iemand. Of iets totaal anders wat op dat moment in een ‘ander licht’ staat.

Je kunt meedoen vanaf 20 maart aanstaande tot en met zondag 22 maart. Stuur je foto in via de actiesite van onze partner Wetenschap in Beeld wibfoto.net.

De mooiste inzendingen worden op de Facebook-pagina van Wetenschap in Beeld gedeeld en dingen mee naar één van de prijzen. Wetenschap in Beeld verloot drie ‘Super Heelal pakketten’ t.w.v. € 90 (2 specials, 2 DVD-boxen en een fotoboek) en ook nog een Caleidoscoop t.w.v. € 30.

Prijzenpakket Eclips

Wil je meer weten over de zonsverduistering? Wetenschap in Beeld heeft een special rond dit thema, kijk op http://wibnet.nl/zonsverduistering.

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.