Wat kunnen wij van Duitsland leren op het gebied van Wetenschap?

Wetenschapper en blogger Gerjon Ikink bezocht tijdens het Weekend van de Wetenschap de presentatie en discussie “Waardering voor de Wetenschap (een Duitse Les)?” Lees zijn blog over deze bijeenkomst.

Het debat “Waardering voor de Wetenschap (een Duitse Les)? werd georganiseerd door het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) samen met de Adviesraad voor het Wetenschap, Technologie & Innovatie (AWTI). Daar werd de vraag gesteld of het in Duitsland beter gesteld was met hoe er naar de wetenschap gekeken wordt en waarom. Oftwel: is het gras groener bij de buren?

In Duitsland is ruim de helft van de ministers gepromoveerd

Volgens Ton Nijhuis van het DIA en de UvA is dat zeker het geval: “Ooit kwamen er bussen vol Duitsers hierheen om te leren hoe wij zo hard economisch aan het groeien waren”, nu moet dat waarschijnlijk andersom gebeuren. Duitsland doet het economisch namelijk een stuk beter dan Nederland. Daarmee samenhangend staat Duitsland hoger op elke innovatieranglijst. Nederland wordt door de Europese Commissie zelfs gezien als een innovatievolger, terwijl Duitsland in de categorie innovatieleiders valt.

Dit komt volgens Nijhuis doordat in Duitsland heel anders gekeken wordt naar de wetenschap: “In Duitsland wordt wetenschappelijk promotieonderzoek bijvoorbeeld gezien als een belangrijk onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling (“Bildung”), terwijl je het in Nederland meestal puur doet voor een academische carrière (en daardoor hobbelt Nederland in Europa achteraan met het aantal promovendi per inwoner). In Duitsland is ruim de helft van de ministers gepromoveerd, terwijl dat in Nederland niet eens een kwart is.”

Lees verder op de blog van Gerjon Ikink: Inzicht Vooruitzicht

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.