Steden worden steeds slimmer dankzij big data

Met behulp van inwoners, sensoren en het gebruik van big data, worden steden steeds slimmer. Een aantal voorbeelden van slimme steden.

Efficiëntere busroutes in Nairobi

In de Keniaanse stad Nairobi zijn er veel wegen met hobbels. Vaste routes of bushaltes zijn er niet. De mensen worden gewoon gebracht naar waar ze naartoe willen. Onderzoekers van Afrikaanse en Amerikaanse universiteiten ontdekten aan de hand van smartphones dat er wel degelijk patronen te zien zijn in de routes die de busjes rijden.

Met de verzamelde data zetten startups een navigatiesysteem op, inclusief tijden en haltes. Daarmee krijgt Nairobi voor het eerst een soort openbaar vervoernetwerk. Niet alleen handig voor de reizigers en buschauffeurs; het efficiënter rijden moet het ook zorgen voor minder files en milieuverontreiniging.

bus_nairobi

Amsterdammers helpen meten met Smart Citizen Kit

Amsterdam ontwikkelde de Smart Citizen Kit. Door de kit op het raam of balkon op te hangen en te koppelen aan internet, kunnen inwoners zelf de de luchtvochtigheid, geluidsoverlast, temperatuur, CO, NO2 en lichtintensiteit van de buurt meten. Dit initiatief komt voort uit de bezorgdheid van de burgers over hun luchtkwaliteit. De luchtkwaliteit werd al gemeten, maar alleen op vaste meetpunten. Door bewoners te betrekken, hoopt Amsterdan veel beter inzicht te krijgen.

De Rotterdamse haven wordt steeds slimmer

In de Rotterdamse haven worden de eerste stappen gezet richting een vergaande robotisering. Zo losten onbemande kranen eerder dit jaar voor het eerst een containerschip. Dat was een wereldprimeur. De kraanmachinisten kregen een nieuwe functie en werden toezichthouder. Daarnaast werkt de haven aan een systeem zodat men papierloos goederen kan verschepen.

Een ander interessant project is de ontwikkeling van slimme schepen. Men zoekt nieuwe wegen om de bodem niet toe hoeven baggeren zodra een schip een haven of rivier invaart. Door middel van sensoren moet een schip nagaan waar ondieptes zijn en daar de navigatie op aanpassen. De meetgegevens worden vervolgens naar de centrale gestuurd, die het weer deelt met andere vaartuigen. Het mooie hiervan is dat de schepen zich aanpassen aan de natuur en niet andersom. Bovendien is men dan waarschijnlijk ook nog eens veel goedkoper en slimmer bezig.

14127116179_0a9378d3df_z

Nieuwsgierig naar meer ontwikkelingen over slimme steden? Lees verder op Kennislink.nl. Ook vind je op Kennislink meer informatie over de robotisering van de Rotterdamse haven.

 

 

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.