Slimme uitvindingen die bedacht zijn door gevangenen

In New York is er onlangs een tentoonstelling geweest met creatieve uitvindingen die door gevangenen zijn bedacht

“Omdat gevangenen vrijwel van alle vrijheden zijn ontdaan, maken ze vaak hun eigen spullen van materialen die wél voorhanden zijn.” is te lezen op de site The Creators Project. Met beperkte middelen is dus best wat bijzonders te maken. Een aantal uitvindingen op een rij.

 

Een tatoeagepistool

tatoeagepistool

De tatoeagepistolen worden in elkaar gezet met behulp van tape dat bedoelt is voor elektrische isolatie, stukjes pen en de motor van een Walkman.

Water opwarmen

water_opwarmen

Voor een lekker kopje thee heb je natuurlijk warm water nodig. Daarvoor werd een stroomgeleider gemaakt die het water opwarmt. Het werd gemaakt met behulp van een elektriciteitssnoer, clipjes van pennen, scheermesjes, elastiekjes en plastic bestek.

Pennen

pennen

Plastic pennen zijn in de gevangenis verboden. Het is een risico omdat gevangenen het plastic kunnen smelten om er vervolgens wapens van te maken. Wat doe je dan als je toch een pen nodig hebt? Dan verpak je het binnenste van de pen met Post-it’s voor grip en bind je het vervolgens vast met het elastiek. Waar je die vandaan haalt? Gewoon uit je sokken!

Natuurlijk worden er ook veel uitvindingen bedacht om te kunnen ontsnappen. Trappen, zagen, wapens, noem het maar op. Op deze site vind je nog meer uitvindingen van gevangenen.

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.