Planten zijn bijzonderder dan je denkt!

Planten zijn bijzonderder dan je misschien denkt. Zo kunnen ze onderling communiceren. En hebben ze misschien dan toch gevoel?

Planten communiceren

Planten vangen signalen op van elkaar en passen zich daarop aan. Door te communiceren kunnen zij zich bijvoorbeeld beschermen tegen insecten. Om van lastige rupsen af te komen, geven maïs- en katoenplanten een bepaald stofje af waar ze wespen mee aantrekken. Deze wespen leggen eitjes ín de rupsen, die vervolgens van binnenuit opgegeten worden door de larven.

Ook ondergronds kunnen planten met elkaar communiceren. Wanneer je een tomatenplant afdekt met plastic en een tomatenplant ernaast bespuit met een schadelijke bladziekte, dan krijgen de omringende planten dat door.

In de video hieronder vind je meer interessante weetjes die je versteld doen staan.

Planten reageren op pijn

Kunnen planten nou voelen of niet? Om eindelijk eens antwoord te krijgen op deze vraag hebben wetenschappers een experiment gedaan. De test werd uitgevoerd bij een plant die z’n blaadjes sluit bij aanraking, om zichzelf te beschermen tegen insecten. Wat gebeurt er als deze plant een verdovend middel krijgt, die mensen normaal krijgen bij een operatie? Uit de test bleek dat de plant totaal niet reageerde en de blaadjes geopend bleven. Het experiment is gefilmd:

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.