Lichaamsdelen die we niet nodig lijken te hebben

Sommige lichaamsdelen lijken totaal overbodig, zoals de verstandskiezen en blindedarm. Maar is dat wel echt zo? Wij hebben het uitgezocht!

Verstandskies

Vroeger hadden we de verstandskiezen nodig om hard voedsel te kunnen eten. Door evolutie is onze mond smaller geworden, waardoor er geen ruimte meer is voor de verstandskies. We hebben door het licht verteerbare voedsel dat we tegenwoordig eten ook niet meer nodig. Ze worden daarom vaak getrokken. Er worden ook steeds vaker mensen geboren zonder verstandskiezen. Men verwacht dat in de toekomst mensen helemaal geen verstandskiezen meer krijgen.

Wist je trouwens waar de term vandaan komt? Ver-stands-kies: de kies die ver weg staat. De klemtoon ligt dan ook op ‘ver’. Je verstandskies heeft dus niets met je ‘verstand’ te maken.

Tepels bij mannen

De tepels worden al bij foetussen ontwikkeld, vóór het geslacht bepaald wordt. Bij mannen zijn tepels dan ook overbodig. Toch kunnen sommige mannen melkzuur produceren en borstkanker krijgen.

Stuitje

Het stuitje wordt gezien als de resten van een staart en lijkt daarom overbodig. Het stuitje heeft echter nog twee belangrijke functies. Het is enerzijds een schokdemper en anderzijds het aanhechtingspunt voor spieren.

Blindedarm

Vroeger zouden we de blindedarm nodig hebben gehad voor de verwerking en vertering van voedsel. Door evolutie en dankzij goede hygiëne kunnen we het redden zonder blindedarm. Toch zijn de meningen er nog over verdeeld en zijn er verschillende theorieën over. Het zou een veilige plek zijn voor goede darmbacteriën die alleen tevoorschijn komen als de darmflora hersteld moet worden.

Kleine teen

Sommige mensen denken dat de kleine teen geen nut meer heeft. Je kunt immers ook prima leven zonder. Toch gebruiken we alle tenen, ook onze kleine teen, om ons evenwicht te bewaren en rechtop te kunnen lopen.

Oorspieren

Onze verre voorouders hadden de spieren in oren waarschijnlijk nodig om als een soort sattelietschotel geluiden beter te kunnen opvangen en zo op tijd gewaarschuwd te kunnen worden voor gevaar. Ook nu hebben de spieren in onze oren nog een functie. Al zijn de spieren microscopisch klein, ze spelen een rol in het dempen van geluid. Ook tijdens het gapen trekt dit spiertje even samen. Dan hoor je ook even wat minder!

Beharing en haarspiertjes

Dat we niet zoveel lichaamsbeharing hebben, is veel mensen wel bekend. Het had als functie ons warm te houden. En is dus overbodig geworden sinds we kleding dragen. Je bent je er misschien niet zo bewust van, maar we hebben ook haarspiertjes die zich zo en dan aanspannen. Wanneer? Als we kippenvel krijgen! Het is een reflex die zorgt dat haren overeind komen te staan. Aangezien we niet zoveel haar meer hebben, zijn haarspiertjes dus eigenlijk overbodig geworden.

Meer lezen over nutteloze lichaamsdelen? Kijk op Wetenschap in Beeld.

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.