Leuke wetenschapsuitjes in mei

Omdat je nog even geduld moet hebben voor het Weekend van de Wetenschap 2015, delen we alvast een aantal andere leuke wetenschapsuitjes!

volkssterrenwachtVolkssterrenwacht Bussloo – Lezing over de robotwagens op de planeet Mars

Op 1 mei word je bij Volkssterrenwacht Bussloo meegenomen naar het oppervlak van de planeet Mars. Sinds augustus 2012 rijdt de robotwagen Curiosity rond in de Gale krater. Tijdens de lezing Curiosity op Mars hoor je wat is het doel van deze geavanceerde robotwagen en wat we hiervan de afgelopen jaren hebben geleerd. Op 5 mei organiseren ze een digitale reis door het heelal.

Meivakantie bij Museum Boerhaave

Bij Museum Boerhaave kun je je prima vermaken met de kinderen tijdens de meivakantie. Zo is er tot en met 17 mei een vakantieworkshop waar je de wondere wereld van optische illusies kunt ontdekken. Ook is er een rondje wetenschap – een rondleiding langs skeletten – en kun je de stand van de sterren meten.

Natuurmuseum Nijmegen – De otter returns…!

Ook in Natuurmuseum Nijmegen valt er veel te beleven tijdens de meivakantie. Begin 2014 dook er een otter op in de Ooijpolder bij Nijmegen. Een bijzondere gebeurtenis, want het grootste waterroofdier van Nederland was sinds de jaren 60 van de vorige eeuw verdwenen uit dit gebied. Daarom zet het museum dit speciale dier tijdens de meivakantie extra in het zonnetje.

serendipiteitStudio Generale Leiden – Masterclass serendipiteit

Leer alles over serendipititeit: iets vinden waar je niet naar op zoek was. Ongezochte vondsten spelen een belangrijke rol in wetenschap en techniek. De masterclass vindt plaats op 13 mei in Studio Generale Leiden.

 

Volkssterrenwacht Corona Borealis – Lezing: Tijd, een dimensie, golven of een illusie?

Tijd lijkt een mysterieus en ongrijpbaar iets. Hebben wij de tijd maar verzonnen? In natuurkunde staat tijd bekend als een dimensie. Deze lezing vindt plaats op 14 mei bij Stichting Volkssterrenwacht “Corona Borealis” en geeft je meer inzicht in het ongrijpbare begrip tijd.

Paradiso – Helden van de wetenschap: Prof. dr. Van Lunteren over Galileo Galilei

Door welke wetenschappers uit het verleden zijn onze huidige onderzoekers geïnspireerd? Acht vooraanstaande Nederlandse hoogleraren in een serie lezingen in Paradiso over hun held. Op 17 mei vertelt Prof. dr. Van Lunteren over Galileo Galilei en wat zijn invloed op de wetenschap is geweest.

Voor meer leuke wetenschapsuitjes kijk je op Kennislink.nl. Als je actief bent op Twitter, volg dan ook onze lijst met alle deelnemers van 2015. Zo heb je alle tweets in één overzicht!

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.