Leuke wetenschapsuitjes in juli

Je moet nog even geduld hebben voor het Weekend van de Wetenschap 2015. Maar niet getreurd, voorafgaand aan het evenement worden er interessante uitjes georganiseerd door de deelnemers. De leukste uitjes van juli op een rij.

Universiteitsmuseum Utrecht – Tentoonstelling Fietslab

In opmars naar de Tour de France ontdek je alles over de wetenschap achter fietsen in het FietsLAB. Met de oculus rift bril wanen sportievelingen zich in een heel andere omgeving. In het FietsLAB ontdekt men hoe belangrijk motivatie is bij het zetten van een toprecord en kunnen bezoekers hun mening geven over het dragen van een helm. De wetenschap is er ook bij gebaat: kinderen kunnen met een concentratietest een bijdrage leveren aan onderzoek naar sport en gezondheid van het Wilhelmina Kinderziekenhuis en de Hogeschool Utrecht. Wees er wel snel bij, de tentoonstelling kun je tot 5 juli bezoeken.

Het Mauritshuis – Lezing Saul en David

Deze lezing vindt plaats op 14 juli en gaat over Saul en David, het schilderij waar zoveel controverse over heerste of het nu wel of niet van Rembrandt is. Het Mauritshuis organiseert maandelijks lezingen met ditmaal de iconografie als centraal thema. De iconografie houdt zich bezig met het bestuderen en beschrijven van onderwerpen uit de beeldende kunst. Wat is er precies voorgesteld op het schilderij van Rembrandt? We kijken naar het Bijbelverhaal en vergelijken het schilderij met andere kunstwerken over hetzelfde onderwerp.

Belasting & Douane Museum – Tentoonstelling Net Echt! Van douanevangst naar museumschat

netechtWe kennen ze allemaal, de goedkope Gucci’s, Louis Vuittons en Nikes die in het buitenland voor kleine prijsjes worden aangeboden. Maar mag je deze spullen eigenlijk wel mee nemen naar Nederland? En hoe weet je zeker of iets echt of nep is? Deze zomer biedt het museum een etalage vol prachtige spullen tegen spotprijsjes. Wat dacht je van 3 Rolexen voor de prijs van 1? Een heerlijk parfum van Chanel voor een schijntje, en de nieuwste Nikes voor bijna niks. Dat kan niet waar zijn. Jawel, smokkelwaar!
In de tentoonstelling Net Echt! is dus niet alles goud dat er blinkt en ook aan de luxe geurtjes zit een luchtje. Wijs op reis? Word expert in het herkennen van Prada of nada, in het enige museum waar vervalsingen tot de topstukken horen. De tentoonstelling kun je van 4 juli tot 13 september bezoeken.

Het Rijksmuseum – Familie-avontuur JIJ & de Gouden Eeuw

Ga op expeditie naar het ijskoude Nova Zembla, ontsnap in de boekenkist van Hugo de Groot of kruip in het hoofd van Rembrandt. In dit programma van het Rijksmuseum krijgen zowel de volwassenen als de kinderen een historische ervaring om nooit te vergeten. Dit programma start in juli en kun je tot juli volgend jaar bezoeken.

Het Teylers Museum – Gratis rondleiding langs de hoogtepunten van het Teylers Museum

Wybrand_Hendriks,_De_Ovale_Zaal_van_Teylers_Museum,_c._1800-1820.Elke zondag is er onder het motto “Zwaan kleef aan” om 14.00 uur een rondleiding in Teylers Museum van ongeveer een uur langs de hoogtepunten in Teylers Museum, aangeboden door de Vrienden van Teylers Museum. Deze rondleiding is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs.

 

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.