Leuke wetenschapsuitjes in april

Omdat je nog even geduld moet hebben voor het Weekend van de Wetenschap 2015, delen we alvast een aantal andere leuke wetenschapsuitjes!

Deze activiteiten worden georganiseerd door deelnemers van het Weekend van de Wetenschap.

Magisch museumlab

Het Magisch Museumlab vindt plaats op 12 april in het Zeeuws Museum. Je kunt hier opgezette dieren en dieren op sterk water bekijken. Ontdek waarom en hoe dit soort dieren honderden jaren bewaard zijn gebleven.

Cinema Animale: Van Disney tot Attenborough

cinema_animale

Huilende kamelen, pratende katten, beroemde apen, knuffelkoeien en je eigen huisdier. Alles komt langs in Cinema Animale in ‘t Hoogt, een film- en wetenschapsprogramma met in de hoofdrol mens en dier. Ontdek hoe Jaws, Flipper, Mickey Mouse en ijsbeer Knut je kijk op dieren hebben veranderd. Mediawetenschapper Maarten Reesink neemt je mee in de wereld van de Animal Studies, op 15 april in het Universiteitsmuseum Utrecht.

Reis naar de sterren

Reis naar de sterren is een doe-lezing en workshop voor kinderen over het heelal buiten ons eigen zonnestelsel. Wat is het heelal eigenlijk en hoe is het ontstaan? Hoe ver reikt het heelal? En wat is er allemaal te vinden? Ga op kraamvisite bij de geboorte van sterren en zie enorme sterrenstelsels voorbij komen. In de aansluitende workshop maken kinderen sterrenbeelden na met lichtgevende verf, voor een sterrenhemel op hun eigen kamer. Reis naar de sterren op 15 april in Curiosityworld.

De Piepshow

Ratten en muizen worden al eeuwenlang bestreden omdat ze ons voedsel aantasten en ziektes, zoals de pest, overbrengen. In Leeuwarden werd in 1611 een pesthuis gebouwd. Later werd dit een Stadsweeshuis en nu is het Natuurmuseum Fryslân er gevestigd. Hier kun je zien hoe er door de jaren heen verschillende oplossingen zijn bedacht om deze dieren onder controle te houden. Het museum bezit een grote collectie muizen- en rattenvallen en daar zitten hele bijzondere exemplaren bij: van eenvoudige klapvalletjes tot ingenieuze installaties. Tot en met 26 april kun je de tentoonstelling De Piepshow bekijken.

Neanderthalers in het Maasdal

cool_natuurhistorisch_museum_in_maastrichtHoe leefden een kwart miljoen jaar geleden de eerste ‘Maastrichtenaren’ aan de oevers van een rivier die we nu de Maas noemen? In de tentoonstelling COOL! Neanderthalers in het Maasdal kun je tot 31 mei ontdekken hoe de Neanderthalers de strenge winters overleefden. Kijk ook hoe ze zich staande hielden in die bevroren wereld en wat wij daar van kunnen leren in onze huidige tijd.

Voor meer leuke wetenschapsuitjes kijk je op Kennislink.nl.

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.