Hoe ons brein ons voor de gek houdt

Ze komen de laatste tijd steeds vaker bij op social media: optische illusies. Er is zelfs een wedstrijd voor, afgelopen maand werd de ‘Best Illusion of the Year’ uitgereikt.

148608_962_1142844045039-afbeelding-1
Met optische illusies houdt ons brein ons aardig voor de gek. Dit is misschien wel een van de bekendste voorbeelden; de jonge, of nee, is het nou oude dame?

Maar er zijn er veel meer. Zo heb je stilstaande plaatjes die je doen geloven dat er beweging in zit, zoals de fiets hieronder.

opticalbike

De beste illusies van 2014

Volgens the ‘Best Illusion of the Year’ is de onderstaande video ‘The Dynamic Ebbinghaus’, de beste illusie van 2014. Hierbij lijkt de stip in het midden van grootte te veranderen, maar dat is niet het geval.

Op nummer twee van deze wedstrijd staan zelfs twee Nederlanders! Bekijk hun illusie en vele andere op www.illusionoftheyear.com.

Wat zie je als je hallucinogene drugs gebruikt?

In onderstaande video gaan ze een stapje verder. Bekijk deze video van bijna 2 minuten op full screen en dan zie je een paar seconden wat je ziet als je bijvoorbeeld LSD of paddo’s op hebt.

In dit artikel vind je meer informatie over wat er met je brein gebeurt en hoe de optische illusies precies werken.

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.