Hoe de mens de natuur probeert na te bootsen

Wetenschappers leren veel van de natuur en proberen deze zelfs na te bootsen. Zo proberen we vliegtuigen zo wendig te maken als een vogel en touw zo stevig en elastisch als een spinnendraad.

In de special “Dat willen wij ook” van NPO vind je allerlei interessante ontwikkelingen van hoe wetenschappers van de natuur leren. Hieronder een aantal highlights.

De geheimzinnige kleefkracht van gekko’s

4.1

Gekko’s lopen overal overheen, hoe glad of hoe steil het ook is. Dit kunnen ze doen dankzij hun geheimzinnige kleefkracht. Onder hun poten hebben ze miljoenen, minuscule haartjes. Plakkerig zijn de haartjes niet, maar de uitlopers zijn zo klein dat ze heel verrassende krachten hebben. Een Amerikaanse bioloog heeft, na jarenlang de vingerafdruk van gekko’s te hebben bestudeerd, het geheim ontrafeld. Nu wordt het tijd om het na te bootsen. Samen met onderzoekers proberen ze robots uit te rusten met kunstmatige gekkopootjes, zodat ze overal tegenop kunnen lopen.

Draad zo sterk en elastisch als spinrag

eku2ekN-i3U

Het draad van een spinnenweb is een van de sterkste materialen ter wereld. Het is sterker dan staal en heel elastisch. Talloze onderzoekers willen de chemische bouwstenen van spinrag ontdekken. Tot nu toe is niemand in staat geweest spinnendraad na te maken. Twee Britse onderzoekers doen een poging. Zij ontwikkelden een apparaatje dat op het achterlijf van de spin is gebaseerd.

Meer weten? Je vindt de special “Dat willen wij ook” op npowetenschap.nl.

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.