De mooiste wetenschapsfoto’s

Wij verzamelden een aantal mooie wetenschapsfoto’s. Van de foto’s vanuit de ruimte tot diep in de zee.

Een ruimtetelescoop op straat

Deze ruimtetelescoop staat op straat, in het centrum van Austin, Texas. Een een-op-eenmodel van de James Webb-telescoop. Het origineel wordt in 2018 gelanceerd, op 1,5 miljoen kilometer van de aarde en zal scherpstellen op de oudste sterrenstelsels in het heelal. Hij is zo groot als een flat van vier verdiepingen. Om de gevoelige instrumenten tegen onder andere zonlicht te beschermen, krijgt hij een hitteschild zo groot als een tennisbaan.

wibnet2

Bron: Wetenschap in Beeld

Een bioprinter aan het werk

Dit is een zogenaamde bioprinter die laagje voor laagje de gewenste driedimensionale vorm print.

kl1

Bron: Kennislink

Ruimtefoto van de East Coast

Dooor lichtvervuiling zijn vanaf de meeste plekken aan de oostkust van de Verenigde Staten’s nachts bijna geen sterren te zien. Al die lichtjes leveren wel weer prachtige plaatjes vanuit de ruimte op.

questfoto1

Bron: Quest

Amerikaanse langlob ribkwal

De Amerikaanse langlob ribkwal heeft zich via ballastwater over de wereld verspreid. Deze ribkwal vinden we tegenwoordig ook in grote aantallen in de Waddenzee en zelfs in het IJ.

kl3

Bron: Kennislink

Het dichtsbevolkte eiland ter wereld

Dit Colombiaans koraaleiland Santa Cruz is het dichtsbevolkt ter wereld.  Het is ongeveer anderhalf voetbalveld groot en er wonen maar liefst meer dan 1.000 mensen in 97 huizen. Dat is een bevolkingsdichtheid van ruim 100.000 inwoners per vierkante kilometer, bijna vier keer zo veel als op Manhattan. Stromend water en riolen zijn er niet. Electriciteit komt van een generator die vijf uur per dag aanstaat.

wibnetfoto1

Bron: Wetenschap in Beeld

Computergestuurde zonnecentrale

Dit is de zonnecentrale Ivanpah. De meer dan 300.000 spiegels van de zonnecentrale worden door de computer gestuurd zodat ze het licht van de zon precies op de collectoren op de torens weerspiegelen.

kl2

Bron: Kennislink

Een nest op de zeebodem

De kogelvis bouwt een perfect rond nest op de zeebodem. Nauwgezet en onvermoeibaar wapperend met zijn vinnen, maakt het 12 centimer lange kogelvismannetje in een week een rondje in he zand op de zeebodem. Dat doet hij voor het vrouwtje, dat haar eitjes midden in de grote cirkel legt. Soms zijn de cirkels versierd met schelpen.

wib3

Bron: Wetenschap in Beeld

Ruimtehaven Baikonur Cosmodrome

Zonsopkomt bij de Kazachstanse ruimtehaven Baikonur Cosmodrome  een paar dagen voordat ‘Expedition 39 Soyuz’ gelanceerd werd. De Nederlandse astronaut André Kuipers vloog in december 2011 met eenzelfde Sojoez-capsule naar het ISS.

quest2

Bron: Quest

Vliegende donut

Twee soldaten van de marine zitten op de nieuwste uitvinding van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Dit gevaarte, een soort vliegende donut, moet de volgende manier worden om ladingen op het oppervlak van Mars te zetten.

quest3

Bron: Quest

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.