Een nieuw oor dankzij de 3D-printer

Vorig jaar heeft het VUmc er al over verteld tijdens het Weekend van de Wetenschap en nu kan het dan echt in gebruik genomen gaan worden: het toepassen van een 3D-printer voor nieuwe oren en neuzen. Samen met het Brandwondcentrum is dit project opgestart om mensen met ernstige brandwonden te kunnen helpen om weer beter te horen en ademen. Momenteel is de verwachting dat de 3D-printer vanaf volgend jaar in het VUmc in gebruik kan worden genomen.

een nieuw oor

Het lichaam maakt kraakbeen niet opnieuw aan, wat het lastig maakt om mensen met problemen met hun oren of neus door brandwonden te helpen. Gelukkig zijn daar nu nieuwe mogelijke behandelingen voor ontwikkeld. Het blijkt dat stamcellen uit vetweefsel en huid in staat zijn om nieuwe kraakbeencellen te ontwikkelen. Er was echter nog geen methode om deze cellen in de juiste vorm te laten groeien. De oplossing van dit probleem blijkt nu in de 3D-printer te zitten.

De printer print een mal in de vorm van een oor of neus en wordt met nieuwe kraakbeencellen onder de huid geplaatst. De mal is door het lichaam afbreekbaar. Wanneer de kraakbeencellen voldoende gegroeid zijn, lost de mal langzaam op. Het resultaat is een nieuw oor of nieuwe neus van eigen kraakbeencellen!

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.