Duurzaam wonen

Er komen wereldwijd steeds meer duurzame huizen. En dat gaat verder dan zonnepanelen op het dak. Er zijn huizen die zichzelf volledig kunnen voorzien van energie en water, maar ook huizen die gemaakt zijn van gerecycelde materialen. En ze zijn ook nog erg mooi! 

Een huis van gestapelde zeecontainers

Dit chique en moderne huis in Australië bestaat uit 31 zeecontainers.

Een huis van ramen

Dit Amerikaanse stel stopte met hun werk en bouwde een huis van € 500 dollar met oude ramen.

Zelfvoorzienende boomhutten

Het is nog slechts een ontwerp, maar deze boomhutten zijn volledig zelfvoorzienend door onder andere de zonnepanelen op het dak en een waterpomp die energie haalt uit de grond.

Autoarkhome

Ook in Nederland zijn er zelfvoorzienende huizen, zoals deze drijvende woning aan de Maas. Deze Autoarkhome is tien keer zo energiezuinig als een gemiddelde woning. Het kan zijn eigen energie opwekken, filtert het water waar het op drijft en de zon verwarmt het water en het huis.

Nationale Duurzame Huizenroute

Ben jij helemaal enthousiast geworden over duurzame huizen? Er zijn genoeg manieren om je huis ook duurzamer te maken. Het is nog ver weg, maar op 25 oktober is de Nationale Duurzame Huizenroute. Noteer deze dag alvast in je agenda en laat je inspireren door  andere huiseigenaren over energiebesparende aanpassingen voor in huis.

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.