DNA uit kiwi halen

Ruud Snoeker bezocht een aantal deelnemers van het Weekend van de Wetenschap en schreef een verslag hierover. In dit tweede deel schrijft hij over zijn bezoek aan het Clusius Lab, waar ze vertellen waarom DNA zo belangrijk is voor zaadbedrijven.

Seed Valley

In de Gouden eeuw was Nederland al de grootste exporteur van agrarische produkten ter wereld. In belangrijke mate hebben wij dat te danken aan Carolus Clusius, een Vlaamse geleerde, arts en botanicus. Hij speelde een grote rol bij de verspreiding van de aardappel en tulp in Europa. In 1594 werd hij professor aan de universiteit van Leiden en leidde er de hortus botanicus Leiden.

Nu staat Nederland na de Verenigde Staten op de tweede plaats. Dat hebben wij in niet geringe mate te danken aan wat er in Seed Valley plaatsvindt. Met Seed Valley wordt het gebied in Noord-Holland tussen Enkhuizen en Warmenhuizen bedoeld. In dit gebied zijn tientallen bedrijven gevestigd die zijn gespecialiseerd in de veredeling, productie en verkoop van hoogwaardige zaden en plantaardig uitgangsmateriaal. Tot dit cluster behoren ook leveranciers van diensten en machines die specifiek zijn voor de zaadsector.

Het beste van het beste dankzij DNA onderzoek

Om de vooraanstaande plaats in de wereld te behouden is het aantrekken van gekwalificeerd personeel essentiëel. Met groene (V)MBO-opleidingen speelt het Clusius College daarbij een belangrijke rol. In het Clusius Lab in Hoorn wordt onder andere DNA- onderzoek gedaan , waarvan de bedrijven dankbaar gebruik maken. De gewassen waarmee de zaadbedrijven sterke zaden maken voor de verkoop, moeten sterk en gezond zijn. Omdat het lang duurt voordat je aan een plant kunt zien of het gezond of sterk is, kan je beter het DNA aflezen.

Tijdens het Weekend van de Wetenschap konden kinderen – en hun (groot)ouders- in het Clusius lab leren hoe dit in zijn werk gaat. Onder leiding van Nancy Boterbloem isoleerden zij het DNA uit een kiwi: zout en wasmiddel werd opgelost in water. Met een vijzel werd een kiwi-moesje gemaakt. Dit werd door de vloeistof gedraaid , met paraffine afgedekt en gedurende 15 minuten op 60 graden in een waterbad opgewarmd. Nadat het was afgekoeld werd het mengsel gefilterd en bleef het filtraat van kiwi-DNA over. In een hangertje kregen zij dit mee naar huis.

dnakiwi
Een animatiefilm van Seed Valley liet zien hoe de kwaliteit van zaadjes één voor één worden getest om een kwaliteit te waarborgen, waarvan de prijs kan oplopen tot € 100.000 per kilo.

Veel kinderen hadden een talent voor het herkennen van zaden. Door kijken, proeven, ruiken voelen moesten zij 6 soorten zaden herkennen. De winnaars kregen een lichtgevend plantje. Tijdens een rondleiding door het laboratorium kregen zij onder andere een indruk van steriel stekken, testen met verschillende soorten lichten en teelt op water. Tot slot mochten zij tomaatjes plukken die op puimsteen waren gegroeid: de afsluiting van een vruchtbare en leuke ochtend.

In de volgende blog lees je over Ruud Snoeker’s bezoek aan het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI).

 

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.