Dit is het allerlichtste materiaal dat er bestaat

De foto’s lijken bewerkt, maar dat is niet zo. Graphene aerogel is het lichtste materiaal dat er bestaat. Daardoor kan zelfs een bloem dit materiaal dragen, zonder dat de bloem in elkaar zakt.

De stof, ook wel ‘bevroren rook‘ genoemd, werd twee jaar geleden ontwikkeld door onderzoekers van de Chinese Zhejiang University. Het is een soort spons-achtig vast materiaal dat is gemaakt van gevriesdroogde koolstof en grafeenoxide.

grapheneaerogel

Graphene_Aerogel

 

Het begon bij NASA

Het ontwikkelen van superlichte materialen begon bij de NASA. Zij ontwikkelden aerogel dat voor 99,98% uit lucht bestaat. Het isoleert goed en werd gebruikt om de elektronica van ruimtesondes te beschermen tegen de extreem lage temperaturen in de ruimte. Ook werd het tijdens de Stardustmissie ingezet om stof uit de staart van een komeet op te vangen en naar de aarde te brengen. Het gewicht van aerogel kon uiteindelijk worden teruggebracht tot 1 milligram per kubieke centimeter.

Wat kan men ermee?

Hoewel het nog jaren kan duren, zijn onderzoekers bezig om van de aerogel een commercieel product te maken. Het heeft veel praktische eigenschappen: Zo kan het zo’n 900 keer zijn eigen gewicht aan vocht opnemen. De hoop is, dat het in de toekomst gebruikt zou kunnen worden bij olierampen om het water te reinigen, waarbij het alleen de olie absorbeert. Daarnaast worden de mogelijkheden onderzocht om met de aerogel naast water ook lucht te zuiveren.

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.