Deze camera’s geven een andere kijk op de wereld

Met behulp van vier groothoekcamera’s kun je in de vier windrichtingen tegelijk naar de sterrenhemel kijken. Of juist visa versa: met behulp van 6 camera’s in 360° de wereld om je heen filmen waardoor onze planeet heel klein lijkt.

Mensen hebben een blikveld van 140°, omdat ons hoofd in de weg zit. Daardoor kunnen we maar een derde zien van wat er op een bepaald moment om ons heen gebeurt. Door speciale camera’s op een slimme manier in te zetten en op de juiste manier aan elkaar te plakken kun je toch een  360° beeld krijgen.

Panorama van de sterrenhemel

In dit filmpje kun je in alle vier de windrichtingen tegelijk zien hoe de sterren door de ruimte bewegen. Daardoor zie je bijzondere bewegingen. Als je naar het noorden kijkt, bewegen de sterren tegen de klok in. En als je naar het zuiden kijkt, bewegen ze juist weer met de klok mee.

Miniplaneet

Een soortgelijke techniek wordt gebruikt in dit filmpje, maar met een heel ander effect. Door met 6 camera’s 360° om zich je heen te filmen, lijk je op een miniplaneet te leven.

Bron: Quest

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.