De leukste voetbal-weetjes

Ook voetbal en wetenschap gaan goed samen. Het WK is begonnen en daarom hebben we wat leuke weetjes over voetbal voor je verzameld.

Deze WK-mascotte kan zich in een leren bal veranderen

Het Braziliaanse driebandgordeldier is de officiële mascotte van het WK voetbal. Hij  kan zich oprollen tot een bijna perfect ronde bal, bijna zo groot als een voetbal. Door de taaie, leren huid is het een hele goede bescherming tegen roofdieren.

Hoe meet je het rennen van een voetballer?

Tijdens voetbalwedstrijden krijg je vaak te zien hoe lang spelers hebben gelopen en hoe vaak ze de bal met succes hebben gepasst. Dit wordt gemeten door camera’s, soms wel 16 bij moderne voetbalstadions, die uitsluitend de bewegingen van de voetballers op het veld volgen. Doordat de camera’s 25 beelden per seconde leveren, meet dit systeem nauwkeurig alle bewegingen.

Hoe spreek je die ingewikkelde naam van die voetballer uit?

Sommige voetballers hebben wel hele lastige namen. Een beetje onhandig als je hun namen wilt uitschreeuwen als ze iets doen wat je tegenstaat tijdens een wedstrijd. Maar gelukkig is daar een oplossing voor! Op Namez.com kun je de uitspraak opzoeken op de speciale WK-sectie gemaakt.

wk

The Science of a Champion

In deze exlusieve webisodes zie je welke kwaliteiten een goede voetballer moet bezitten en hoe onderzoeken en testen ervoor zorgen dat een voetballer onder de meest optimale condities kan presteren.

sciencechampion

Afvallen door naar voetbal te kijken

Je kunt caloriën verliezen door alleen al naar voetbal te kijken. Alleen al door relaxt op de bank te zitten verbrand je al 137 caloriën (dat staat gelijk aan ongeveer 3 bitterballen). Laat staan als je nerveus op en neer springt als het spannend wordt of een vreugdedansje doet bij een doelpunt!

 

Bronnen: Quest, Kennislink, Wetenschap in Beeld en Discovery Channel

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.