De leukste activiteiten voor kinderen

Tijdens het Weekend van de Wetenschap op 4 en 5 oktober ontdek je dat wetenschap leuk is voor iedereen, ook voor kinderen! Een overzicht van een aantal leuke activiteiten die geschikt zijn voor kinderen van 8 tot en met 14 jaar.

De avonturen van De Uitvinders

In de Ontdekfabriek in Eindhoven kunnen kinderen de filmavonturen van De Uitvinders beleven en zich laten inspireren om eigen ontwerpen te bouwen!

scrap workshop - fotoversebeeldwaren klein

Bouw zelf een waterpomp

Kan water omhoog stromen? Bestaat er een watermotor? Zo ja, hoe moet je die dan bouwen? In Het Van Kinderen Museum in Den Haag kunnen kinderen waterdieren laten zweven in zelfontworpen aquariumzakken. Of zelf een waterpomp bouwen, een eigen waterwerk ontwerpen of onderzoeken hoe water naar boven kan stromen.  

SONY DSC

Dinosaurussen van binnen en van buiten

In het Oertijdmuseum in De Groene Poort Boxtel vind je veel dinosaurussen, skeletten, eieren, pootafdrukken en zelfs drollen van dinosauriërs. Tijdens een speurtocht kunnen kinderen zelf dinosaurusgeluiden opwekken. Ook voor jongere kinderen is het Oertijdmuseum een leuk dagje uit!

Marsmannetjes en andere aliens

Het Teylers Museum organiseert workshops voor kinderen van 6 – 12 jaar. Het heelal wemelt van de planeten, die allemaal om hun eigen zon (ster) draaien. Maar hoe zien ze eruit? Niemand heeft er ooit een écht gezien… Zijn ze zo rood als Mars? Hebben ze ringen, net als Saturnus? Zitten ze verstopt achter wolken, zoals Venus? Of hebben ze ook bergen en oceanen, net als de Aarde? En bedenk dan ook wie de planeet bewonen. Groene marsmannetjes? Warriors? De kinderen mogen het zeggen en zelf planeten maken.

planeten_0574_SAB

Nachtvlinders vangen

Wist je dat er veel meer soorten nachtvlinders bestaan dan de vlinders die je overdag ziet? Deze avond kun je iets van de rijkdom aan nachtvlinders zien. Ze worden gelokt met een felle lamp bij een laken. En met een geurige siroop die ze onweerstaanbaar aantrekt. In de Donkere Duinen in Heiloo kun je de nachtvlinders vangen en op naam brengen.

081.f016 ligusterpijlstaart op hout (close),Klein Schiphorst Wim

 

Dit is nog maar een selectie van wat er te doen is. Bekijk de kaart met alle activiteiten. Er komen regelmatig nieuwe activiteiten bij, dus houd de site in de gaten!

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.