De gevolgen van Binge-watching

We kijken steeds vaker en langer naar series. Wat voor gevolgen heeft binge-watching eigenlijk?

Nu we series eenvoudig kunnen downloaden of streamen, is het voor iedereen heel eenvoudig geworden om toegang te krijgen tot de nieuwste series. Onderzoek laat zien dat 40% van de Nederlanders weleens meer dan 3 uur achter elkaar naar dezelfde serie kijkt. Meer dan de helft hiervan doet dat alleen.

Eenzaam en depressief?

Het is af en toe heerlijk om een paar uurtjes op de bank bij te komen van je hectische leventje en het lijkt heel onschuldig. Maar wat is het effect op je gezondheid als je aan binge-watching doet? Volgens wetenschappers van de University of Texas zijn mensen die veel binge-watchen relatief vaak eenzaam en depressief. Ze denken niet dat binge-watchen resulteert in eenzaamheid en depressie, maar dat juist eenzame of depressieve mensen eerder geneigd te binge-watchen.

Slaapgebrek

Indien je jezelf niet in dit beeld herkent en nu opgelucht adem haalt: toch is series kijken is niet helemaal onschuldig. Langdurig series kijken en daarbij veel te lang opblijven, kan wel degelijk een slechte invloed hebben voor je gezondheid, werk en relaties. Bij een ander Amerikaans onderzoek gaf 82% van de respondenten aan veel langer op te blijven dan normaal, wanneer ze series kijken.

Nog geen binge-watcher?

Mocht je nog niet zoveel series kijken, blijf dan vooral weg van Breaking Bad. Dat bleek vorig jaar de meest verslavende serie te zijn. Gevolgd door House of Cards en Game of Thrones. Ook kun je maar beter niet beginnen aan Netflix. Zij stimuleren binge-watching, door hele series tegelijk online te zetten en aan het einde van een aflevering automatisch de volgende te starten.

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.