De gaafste LEGO-creaties

De mogelijkheden met LEGO lijken wel oneindig. De creaties worden steeds mooier, groter en technischer. Hier vind je de 4 gaafste LEGO-creaties waar een knap staaltje techniek achter zit.

Turingmachine; de voorloper van de moderne computer

Langzaam beweegt een lange rij pinnetjes langs een sensor. Af en toe wordt er een pinnetje omgeklapt. Het idee voor een universal computing machine komt van de Britse wiskundige Alan Turing. De machine kan een stukje informatie (bijvoorbeeld een 1 of een 0) op een lang lint schrijven die hij ook weer kan teruglezen. Met een paar simpele regels kan de machine zo optellingen doen. In 1936 werkte de machine slechts op papier, maar later kon men de machine echt bouwen als ‘voorloper’ van de moderne computer. De LEGO-versie van deze machine werd in 2012 gebouwd door twee medewerkers van het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam, om de 100ste geboortedag van Turing te vieren.

Meer over deze turingmachine vind je op kennislink.nl

Rubiks Kube-oplosser, sneller dan welk mens dan ook

De kubus zakt in de machine en wordt vastgegrepen door een viertal robothanden. Binnen een paar seconden doet de machine wat jou in een paar uur nog niet zou lukken. OK, deze Rubiks Kubus-oplosser is niet helemaal van LEGO. Een smartphone filmt de kubus en berekent op welke manier de kubus het snelst opgelost kan worden. Een speciale app op de telefoon stuurt commando’s door aan een computer die wél tot het LEGO-speelgoed behoort. Met vier razendsnelle armen weet het apparaat dit puzzeltje in 5,4 seconden te klaren. Sneller dan welk mens dan ook.

Auto op ware grootte

Een groot aantal cilindertjes bewegen op en neer en drijven het enorme gevaarte over het asfalt. Dit moet wel een van de meest bijzondere creaties van LEGO zijn. Deze twee mannen bouwden er niet alleen een auto van op ware grootte, ook de motor die hem aandrijft is van het speelgoed. In totaal werden er ongeveer 500.000 LEGO-steentjes gebruikt en de 256 cilinders weten het gevaarte een topsnelheid te geven van tussen de 20 en 30 km/h.

 Geautomatiseerde bruggenlegger

Dit krijg je wanneer ingenieurs in opleiding voor hun studie aan de slag gaan met LEGO: een volledig geautomatiseerde bruggenlegger die met uiterste precisie een brug uitvouwt, neerlegt, er vervolgens zelf overheen rijdt, en de brug weer oppikt.

 

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.