Chemisch meer in Afrika versteent dieren

Het Natronmeer in Tanzania heeft door de aanwezigheid van natuurlijke zouten en mineralen het meest bijtende oppervlaktewater ter wereld. Dieren die aan de rand van het meer te water raken, verstenen. 

Griezelige, versteende dieren

Dieren die in het midden van het meer terecht komen, lossen door de extreem hoge pH-waarde heel snel op. De dieren die aan de rand sterven, worden zo nu en dan ondergedompeld in het water. Tijdens dit proces drogen ze tussendoor op door het warme weer. Hierdoor raken de dieren als het ware versteend, wat griezelige plaatjes oplevert. Fotograaf Nick Brandt maakte er een serie foto’s van die je op zijn website kunt bekijken.

Foto's: Nick Brandt

Foto’s: Nick Brandt

Op chemieisoveral.nl leggen ze uit hoe het versteningsproces werkt.

Rood door bacteriën

Als je kleurenfoto’s van het meer maakt, krijg je een heel ander beeld. In het droge seizoen stijgt het zoutgehalte door de verdamping van water, hierdoor kleurt het meer rood. Het water in het meer in Tanzania kan wel 60°C worden. Hoewel dieren niet in het meer kunnen overleven, kunnen sommige micro-organismen zich juist goed ontwikkelen.

natronmeer_rood

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.