April: Maand van de Filosofie

April is de maand van de filosofie. Deze maand worden er diverse evenementen georganiseerd waaronder het jaarlijkse Dag van de Filosofie op zaterdag 12 april. Dit jaar is het thema: mens en techniek.

De Dag van de Filosofie

Mens en techniek

De rol van techniek in ons alledaagse bestaan is groter dan ooit tevoren. En de grens tussen mens en techniek is duidelijk aan het vervagen. Wat is de invloed van al deze technologische veranderingen op de relatie tussen mens en techniek? Wanneer is de mens nog mens? Of is het antwoord op deze vraag eigenlijk totaal niet relevant?

Tijdens de Dag van de Filosofie, op zaterdag 12 april 2014, worden deze vragen besproken. Het  is een dag vol lezingen, masterclasses en discussies over filosofie, wetenschap en cultuur. 

Bekijk het volledige programma op tilburguniversity.edu.

Meer evenementen

In de hele maand april worden er meer evenementen georganiseerd over dit thema. We hebben er een aantal voor je uitgelicht.

Opening van de Maand van de Filosofie
Vrijdag 4 april, 16.00 uur
Arminiumskerk Rotterdam
Gratis toegang
Meer informatie

Tijdens de officiële opening van de Maand van de Filosofie bespreekt prof. Jos de Mul recente ontwikkelingen in de neurowetenschappen, genetica en robotica.We leven straks mogelijk in een wereld vol androïde robots, waarin onze hersenen continu gekoppeld zijn aan computers en het ‘bouwplan’ van het leven, ons DNA, aan de hand van de nieuwste wetenschappelijke inzichten is herontworpen. De Homo sapiens 3.0 wordt gemaakt in onze laboratoria en universiteiten. Maar eh, willen we dat eigenlijk wel en wie stuurt dit veranderingsproces eigenlijk aan?

Lezing Bas Haring
Vrijdag 4 april, 19.30 uur
Bibliotheek Weert
Kosten: € 17,50
Meer informatie

Bas Haring is in de maand van de Filosofie op vrijdag 4 april te gast bij Bibliocenter Weert. Op een frisse en toegankelijke manier legt hij wetenschap en filosofie zo uit, dat het begrijpelijk is voor iedereen. Hij prikkelt mensen om op een rationale manier naar zichzelf en hun omgeving te kijken.

Filosofie en techniek
Woensdag 16 april, 20.15 uur
Bibliotheek Amstelveen
Kosten € 7,50
Meer informatie

Een tweegesprek tussen enerzijds een Professor Dokter Hoogleraar aan de Faculteit der Wijsbegeerte (die onderzoek doet naar de invloed die nieuwe technologieën hebben op hoe we tijd opvatten en ermee omgaan), en anderzijds een student journalistiek die koos voor een jaar lang offline leven (en daar een succesvol boek over schreef).

Maar er wordt veel meer georganiseerd! De volledige agenda vind je op de website filosofie.nl.

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.