Amsterdam Science Park is een stimulans voor Nederlandse technologie

Een van de bezoekers van het Weekend van de Wetenschap, Ruud Snoeker, heeft voor ons geblogd. Deze blog over zijn bezoek aan Amsterdam Science Park is de eerste van de vier blogs die we de komende tijd met jullie delen. 

Internationaal kenniscomplex

Het Amsterdam Science Park is een gebied van 70 hectare en neemt een belangrijke positie in op het gebied van natuurwetenschappelijk onderzoek, exacte wetenschap, ICT en Life Sciences. Het gebied wordt ontwikkeld tot internationaal kenniscomplex, waar intensieve samenwerking tussen wetenschappelijk onderwijs, onderzoek en kennisintensieve bedrijvigheid sterk gestimuleerd wordt. Het is een enorme stimulans voor de technologische ontwikkeling in Nederland.

Op Amsterdam Science Park bevinden zich naast woningen, bijna 100 bedrijven gespecialiseerd in ICT en Life Sciences, de bètafaculteit van de Universiteit van Amsterdam en gerenommeerde wetenschappelijke instituten, waaronder Nikhef, AMOLF en het CWI. Op 4 oktober, tijdens het Weekend van de Wetenschap, bezocht Ruud een aantal instituten die leuke activiteiten organiseerden.

Veel te ontdekken

Bij de instituten zoals CWI (het Centrum voor Wiskunde & Informatica), AMOLF (het instituut voor Atomic and Molecular Physics), AUC ( het Amsterdam University College) en de UVA was er van alles te ontdekken. Zo leerden kinderen hoe je een dansende robot kon programmeren maar ook waarom je over een bad met maizenapap kunt lopen als je snel genoeg bent, maar er in wegzakt als je blijft staan. Daarnaast konden ze van alles zelf uitproberen en ontdekken. Van het aanraken van bliksem, tot afbeeldingen maken met wifi. Voor de ouderen waren er een aantal lezingen, maar ook open labs en demonstraties. “De activiteiten van het instituut waren zeer indrukwekkend.” vertelt Ruud.

Truucjes leren

In het gebouw van UvA-FNWI (Universiteit van Amsterdam – Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica) was heel veel te beleven. Potentiële Houdini’s konden principes van trucs van Hans Klok vinden, zoals de levitatie (zweven door afstotende magnetische krachten) en het verdwijnen door het gebruik van lichtfilters die de diagonale lichtgolven verwijderen.  Koude vloeibare stikstof deed metalen ringen in de lucht springen, kleine druppeltjes vloeistoffen zorgden voor verkleuringen van andere vloeistoffen, gingen dampen of schuimen.

blog1a

Kortom; een erg leerzame dag vol activiteiten voor jong en oud!

Volgende week vertelt Ruud Snoeker hoe het Clusius Lab in Hoorn laat zien waarom DNA van bijvoorbeeld kiwi’s zo belangrijk is voor zaadbedrijven.

 

 

 

 

 

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.