Waternet

Waternet is het enige waterbedrijf in Nederland dat zorgt voor de hele waterkringloop. We zorgen voor veilig, schoon en voldoende water. In de natuur en om te drinken. Zaken die voor iedereen belangrijk zijn. Daarom staan we midden in de maatschappij.

Waternet tijdens Weekend van de Wetenschap

Wist je dat de gemiddelde Amsterdammer 133 liter water per dag gebruikt? Dat zijn 13 emmers vol! Dat is niet alleen het water uit de kraan dat je opdrinkt, maar ook het water dat je gebruikt om te douchen of de wc door te trekken. Wat gebeurt er eigenlijk met al dat water na het doorspoelen? Dat weten ze bij Waternet!

Op zondag 6 oktober is rioolwaterzuivering Horstermeer open voor publiek. Zo kun je zelf ervaren hoe Waternet ervoor zorgt dat afvalwater met onder meer jouw plas en poep, weer schoon wordt. Speciaal voor Weekend van de Wetenschap wordt een rondleiding gegeven voor volwassen en kinderen. Je kunt de enorme watertanks bekijken, allerlei proefjes doen met water en zelf ervaren hoe je water kunt zuiveren.

Benieuwd? Hier volgt alvast een voorproefje. Eerst worden grote stukken plastic en hout uit het water gehaald. Vervolgens laten ze in een grote tank de kleinere deeltjes vuil zinken en gaat het vuile water naar een bak vol bacteriën. Deze hele kleine beestjes eten de vuildeeltjes uit het water op, net zoals in de natuur gebeurt. In de laatste stap worden de bacteriën en het water gescheiden en zakt de viezigheid die nog over is naar de bodem. Daarna kan het schone water terug naar een rivier, plas of kanaal.

En wist je dat de viezigheid die overblijft zelfs gebruikt kan worden om energie op te wekken? Ook dat hoor je op 6 oktober bij de rioolwaterzuivering Horstermeer!

Weekend van de Wetenschap wordt georganiseerd door NEMO Science Museum, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.