Rijksmuseum Boerhaave

Rijksmuseum Boerhaave is dit jaar uitgeroepen tot ‘Europees Museum van het Jaar’. Met een collectie die vijf eeuwen onderzoek en innovatie toont, en een intensieve samenwerking met kopstukken uit de wetenschap van vandaag, biedt Rijksmuseum Boerhaave bezoekers van alle leeftijden een intrigerende kijk in de wereld van wetenschap.

Rijksmuseum Boerhaave tijdens Weekend van de Wetenschap

Een operatie aan een arm: hoe ging dat eigenlijk in de Gouden Eeuw? In Rijksmuseum Boerhaave ervaar je dit zelf tijdens Weekend van de Wetenschap. Door een levensechte projectie op jouw eigen arm, kun je zien hoe artsen vier eeuwen geleden te werk gingen. Maar hoe wisten ze toen al, zonder moderne apparatuur van nu, wat er onder de huid zit? Dat hoor en zie je in de film die draait in het Anatomisch Theater, de plek waar vroeger lichamen van boeven werden ontleed voor de wetenschap.

Alleen op 5 & 6 oktober kun je mee op een ‘rondje wetenschap’ door het museum. Witte labjas verplicht en verboden voor ouders! Onderweg doe je proefjes zoals het meten van afstanden door te kijken naar de sterren, of neem je een kijkje door een microscoop van Antoni van Leeuwenhoek. Zelf op onderzoek uit? Dat kan natuurlijk ook! Ga op pad met een dokterstas of wiskundekoffer, waar allerlei speciale attributen in zitten om tijdens een speurtocht door het museum te gebruiken. Zo leer je wat een tekenaap is en meet je je eigen hartslag, of die van je ouders.

Tot slot geven conservatoren van het museum speciaal voor Weekend van de Wetenschap een flitscollege over hun favoriete object uit het museum. Genoeg te doen dus op deze boeiende plek vol Nederlandse wetenschapsgeschiedenis. Niet voor niets werd Rijksmuseum Boerhaave afgelopen mei uitgeroepen tot Europees Museum van het Jaar!

Wetenschap en geneeskunde saai? Niet bij Rijksmuseum Boerhaave!

Weekend van de Wetenschap wordt georganiseerd door NEMO Science Museum, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.