Mijnwater tijdens Weekend van de Wetenschap

Wist je dat onder Heerlen zich een enorm stelsel van gangen bevindt? Vroeger werden daar steenkolen uit de mijnen gehaald om huizen mee te verwarmen. Maar toen de mijnen werden gesloten in 1974, liepen die gangen vol met grondwater. In Heerlen hebben ze iets slims bedacht om dit water nuttig te maken: de eerste mijnwaterenergiecentrale ter wereld!

Het grondwater in de gangen wordt namelijk opgewarmd door de aarde: hoe dieper in de aarde, hoe hoger de temperatuur. Mijnwaterenergie heeft vanaf 2003 allemaal bronnen geboord en leidingen gelegd naar de kantoren, winkels en huizen en zelfs naar het station in Heerlen. Nu worden deze verwarmd met het warmere, dieper gelegen water uit de grond, en gekoeld met het koudere, hoger gelegen water. Mijnwaterenergie zorgt zo voor minder broeikasgassen in de lucht en is energiezuinig en duurzaam.

Tijdens Weekend van de Wetenschap krijg je een rondleiding door het nieuwe stadsdeel Maankwartier, waar veel winkels en gebouwen gebruikmaken van de Mijnwaterenergiecentrale. Vervolgens ga je mee naar de centrale, waar je uitleg krijgt over de techniek waarmee energie wordt opgewekt uit mijnwater. Benieuwd hoe deze schone energie uit de mijngangen komt, op dezelfde plek waar eerst nog zwarte kolen uit de grond werden gehaald? Je ontdekt het zelf op zaterdag 5 oktober, tijdens Weekend van de Wetenschap!

Weekend van de Wetenschap wordt georganiseerd door NEMO Science Museum, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.