Lightyear tijdens Weekend van de Wetenschap

De Lightyear One is een auto zoals je die nog nooit hebt gezien! Het is de allereerste Nederlandse elektrische auto die rijdt op zonne-energie. Tijdens Weekend van de Wetenschap kun je deze heel bijzondere en spiksplinternieuwe auto van dichtbij bekijken. Je mag er zelfs even in zitten! Ook krijg je een rondleiding door de fabriekshal om te zien hoe alle losse onderdelen van de auto worden gemaakt.

Het bedrijf dat deze auto in juni van dit jaar presenteerde aan het grote publiek, werd drie jaar geleden opgericht door vijf oud-studenten van de Technische Universiteit in Eindhoven. Dezelfde jongens wonnen met een andere zonne-auto ook al eens de bekende wedstrijd de ‘World Solar Challenge’.

Bij het ontwerpen van deze heel milieuvriendelijke auto, hebben de bouwers geprobeerd vooral de wetten van de natuur te volgen. De Lightyear One, waar vijf personen in passen, ziet er daarom anders uit dan normaal.

Aan de voorkant vind je geen zware motor onder de motorkap, maar de ontwerpers hebben vier kleine motoren verwerkt in de wielen. En op het dak zitten gebogen zonnepanelen; een uitvinding waarmee Lightyear de eerste ter wereld is. Als alle zonnecellen helemaal opgeladen zijn, zou je wel 725 kilometer met de auto kunnen rijden. Dat is nog iets verder dan van Amsterdam naar Berlijn. En is er even niet genoeg zon? Dan is zelfs opladen in een normaal stopcontact mogelijk!

De Lightyear One is niet langer de auto van de toekomst, het is de auto waar jij in gaat rijden als je groot bent!

Weekend van de Wetenschap wordt georganiseerd door NEMO Science Museum, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.