CAMRAS tijdens Weekend van de Wetenschap

Kom luisteren naar signalen uit het heelal! Op 5 oktober kun je in Dwingeloo terecht in de oudste draaibare telescoop ter wereld.

De radiotelescoop uit 1956 is één van de oudste en internationaal beroemdste radio- telescopen ter wereld. Tot 1998 werd de telescoop door ASTRON gebruikt voor onderzoek van radiogolven afkomstig van de zon, de melkweg en andere radiobronnen in het heelal. Vanwege het ontwerp, de constructie en de wetenschappelijke betekenis werd de Dwingeloo Radiotelescoop in 2009 rijksmonument.

Tijdens Weekend van de Wetenschap krijg je toegang tot de radiotelescoop om te zien hoe deze er van binnen uitziet. Vervolgens maak je er live een astronomische waarneming mee!

Heb jij wel eens waterstof uit de Melkweg gezien? Of een restant van een geëxplodeerde ster? Zo’n ster wordt ook wel een pulsar of neutronenster genoemd en zendt een heel regelmatige flits uit, die wel iets wegheeft van een vuurtoren. Ook dit kun je zien met de radiotelescoop!

Verder krijg je een demonstratie van het zogenoemde Doppler-effect, waarbij de verandering van de golven van geluid zichtbaar worden gemaakt. Ook wordt met een speciale schotel zichtbaar dat de zon – maar zelfs ook jouw eigen lichaam! – radiogolven uitstraalt. Benieuwd? Je hoort en ziet het tijdens Weekend van de Wetenschap bij CAMRAS in Dwingeloo.

Weekend van de Wetenschap wordt georganiseerd door NEMO Science Museum, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.