Reportages

Redacteurs van NEMO Kennislink gingen op bezoek bij verschillende deelnemers van het Weekend van de Wetenschap. Benieuwd naar hun verhalen? Lees hier de reportages.

Daniel Hartog via Wetsus

Ondergedompeld in wateronderzoek

Daniel Hartog via Wetsus

Bij onderzoeksinstituut Wetsus draait alles om watertechnologie. Afvalwater, regenwater, zeewater en drinkwater: overal kunnen ze mee uit de voeten. Het instituut doet onderzoek in opdracht van universiteiten en bedrijven en koppelt de resultaten snel terug naar de maatschappij.

Lees de reportage of bekijk de activiteit

Kun je leren in je slaap?

DigiDaan voor NEMO Science Museum

Bij binnenkomst in het slaaplab hangen er geen jassen aan de kapstok, maar mutsjes om hersenactiviteit mee te meten. Hier verdiepen onderzoekers van de UvA zich in de rol van slaap in cognitieve processen, zoals het leren en onthouden van Deense woorden.

Lees de reportage of bekijk de activiteit

DigiDaan voor NEMO Science Museum
Fotograaf: Hans Hordijk bij LOFAR

Vermomde supertelescoop in het Drentse veen

Fotograaf: Hans Hordijk bij LOFAR

In een van de leegste stukjes Nederland vind je libellen, orchideeën, reeën en veel vogels. Maar ook ontelbare merkwaardige vlaggenstokken. Het is de kern van radiotelescoop LOFAR, in zijn soort de meest geavanceerde telescoop ter wereld. NEMO Kennislink ging op bezoek.

Lees de reportage of bekijk de activiteit

Transparante bolletjes maken kleurrijke verpakkingen

Zwarte, blauwe, rode en soms groene. Dan heb je de variatie in inkt wel zo’n beetje gehad. Als het om balpennen gaat misschien, want inkt kom je vaker tegen dan je denkt. NEMO Kennislink bracht een bezoek aan BASF in Heerenveen en ontdekte wat je eigenlijk ziet als je naar een bedrukte verpakking kijkt.

Lees de reportage of bekijk de activiteit

Tinder voor mensapen in de maak

Onderzoekers van de Apenheul en de Universiteit Leiden ontwikkelen een soort Tinder voor apen. Nu nog om hun emoties beter te begrijpen, maar later om te kijken of ze zich thuis kunnen voelen in een nieuwe groep. “Uiteindelijk zouden we hiermee het dierwelzijn flink kunnen verbeteren,” aldus gedragsbioloog Thomas Bionda. Tijdens het Weekend van de Wetenschap leer je bij de Apenheul meer over een ander soort onderzoek, namelijk poep-onderzoek.

Lees de reportage of bekijk de activiteit

Pulserende plasma's en atomaire biljartballen

Een Magnum is geen ijsje en benzine kun je ook uit lucht maken. Bij onderzoeksinstituut DIFFER is niets te gek als het gaat om nieuwe energiebronnen. NEMO Kennislink ging langs en leerde van alles over zonnebrandstoffen en de extreme condities in een kernfusiereactor.

Lees de reportage of bekijk de activiteit

'Onze dolfijnen zijn geen gevangenen'

Er zijn activisten die het houden van dolfijnen per definitie dierenmishandeling vinden. Niels van Elk, huisbioloog van het Dolfinarium, is het daar beslist mee oneens. Het welzijn van dieren moet je niet door een menselijke bril bekijken, maar wetenschappelijk onderzoeken, stelt hij. Alle dieren in het Dolfinarium werken mee aan onderzoek. Tijdens het Weekend van de Wetenschap mag je zelf meehelpen bij de verschillende onderzoeken, om zo meer over de diersoorten te weten te komen en de dieren in het wild te helpen.

Lees de reportage of bekijk de activiteit

Klaar voor de start

Tussen eeuwige roem en lege handen liggen slechts tienden van seconden. Bij het InnoSportLab De Tongelreep in Eindhoven analyseren ze de techniek van de Nederlandse zwemploeg tot in het kleinste detail. Want daar is winst te behalen. “Als je ziet dat ze daarna sneller gaan, dan geeft dat een enorme kick.”

Lees de reportage of bekijk de activiteit.

Verfmonsters, infraroodscans en gemengde pigmenten

Het restaureren van schilderijen is meer dan een nieuw likje verf op de juiste plaats aanbrengen. Wat er allemaal bij komt kijken laat Abbie Vandivere, Restaurator Schilderijen bij het Mauritshuis in Den Haag, weten.

Lees de reportage of bekijk de activiteit

ESA's satellietfabriek aan de Noordzee

Een groot, streng beveiligd complex diep in de duinen waar dagelijks zo’n 2700 ingenieurs bezig zijn met de laatste ruimtevaartsnufjes. Wat gebeurt er allemaal in het European Space Research and Technology Centre (ESTEC) in Noordwijk?

Lees de reportage of bekijk de activiteit

Waarom wij de enige mensachtigen zijn

“Waarschijnlijk hebben neanderthalers het meerdere keren succesvol met onze voorouders gedaan, maar alleen de moderne mens heeft de geschiedenis overleefd.” Woensdagavond vertelde antropoloog en bestsellerschrijver Chris Stringer over zijn onderzoek tijdens de tweede Hoboken-lezing in het Natuur Historisch Museum in Rotterdam.

Lees de reportage of bekijk de activiteit

Een museum met een levende collectie

Wat in de zeventiende eeuw begon als onderwijstuin met geneeskrachtige kruiden, is uitgegroeid tot een weelde van ruim achtduizend plantensoorten uit alle windstreken. NEMO Kennislink kreeg een rondleiding door de Botanische Tuinen in Utrecht.

Lees de reportage of bekijk de activiteit

(On)zichtbare beestjes in Micropia

Ze zorgen voor dood en voor verderf, maar ook voor bescherming en genezing. We hebben ze nodig om te leven en soms hebben we er te veel of de verkeerde: microben. Alleen in museum Micropia zijn ze te zien met het blote oog. Tijdens het Weekend van de Wetenschap maak je kennis met de echte bouwmeesters van de natuur bij de microbenborrel.

Lees de reportage of bekijk de activiteit

Op zoek naar de kleuren van Van Gogh

Als wij een schilderij van Van Gogh bekijken, dan zien we niét altijd de kleuren die de negentiende-eeuwse kunstenaar in gedachten had. Zo zijn de blauwe kleuren van nu soms oorspronkelijk paars geweest. Vooral het rode pigment heeft de tand des tijds niet doorstaan. Wetenschappers helpen bij het reconstrueren van de originele doeken bij het van Gogh Museum.

Lees de reportage of bekijk de activiteit

Alzheimeronderzoek in de kelder

Bij het VUmc Alzheimercentrum gaan patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek hand in hand. In de polikliniek op de begane grond kunnen patiënten terecht voor diagnose of behandeling. De kelder is het domein van wetenschappers die onderzoek doen naar de ziekte van Alzheimer, een vorm van dementie.

Lees de reportage of bekijk de activiteit.

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.