Hallucineren

Is hallucineren een kwestie van razendsnel waarnemen?

Je denkt iemand te zien langslopen, maar het blijkt een tak die in de wind waait. Of je meent dat er iemand je naam noemt, maar er is helemaal niemand in de buurt. Hoe zit kan dat nou? Heeft de snelheid van waarnemen hiermee te maken?

Het Weekend van de Wetenschap en het UMC Utrecht Hersencentrum roepen iedereen op bij te dragen aan een groot wetenschappelijk onderzoek naar hallucinaties. Je neemt waar met je zintuigen: ogen, oren, huid, neus en mond, maar vooral ook met je hersenen. Betekent razendsnel waarnemen een grotere kans op een vergissing van je brein, oftewel: een hallucinatie?

Wil je weten hoe snel jij kunt waarnemen? Doe dan mee aan het onderzoek. De test bestaat uit een vragenlijst en een game en duurt ongeveer 10 minuten en je krijgt direct feedback.

Doe de test!
Zie ik spoken?

Onderzoeker prof. dr. Iris Sommer

Dit onderzoek wordt geleid door hoogleraar psychiatrie Iris Sommer. Het Weekend van de Wetenschap stelde haar een drietal vragen over dit onderwerp.

‘Na mijn artsexamen ben ik gaan werken als promovendus in het schizofrenie onderzoek. Schizofrenie is een complex en variabel ziektebeeld, waar hallucinaties vaak een onderdeel van zijn. Ik was onder de indruk hoeveel last mensen kunnen hebben van die hallucinaties. Sommige patienten horen vrijwel continue stemmen die ook nog eens hele nare dingen zeggen. Dat is echt afschuwelijk. Ik wilde en wil hier heel graag iets aan doen.’

Heb je zelf wel eens een hallucinatie gehad en kan je hier meer over vertellen?

‘Zeker wel. Ik heb een paar keer stemmen gehoord, steeds op momenten dat ik heel erg moe was. een keer toen mijn dochter baby was en ons uit de slaap hield en een keer tijdens een nachtdienst in het ziekenhuis.’

Wat hoop je te bereiken met dit onderzoek?

‘Ik wil goed begrijpen wat iemand gevoelig maakt voor hallucinaties. Als we dat goed snappen kunnen we dat gebruiken om mensen met veel hallucinaties minder gevoelig te maken. Bijvoorbeeld door triggers uit hun omgeving weg te nemen. Ik wil ook weten hoeveel er in Nederlands gehallucineerd wordt en wat er dan precies gezien, gehoord gevoeld wordt. Die informatie gaan we koppelen aan mogelijke triggers. Bijvoorbeeld: ga je door drug speciale dingen zien? Anders dan bij slaap tekort?

Weekend van de Wetenschap wordt georganiseerd door NEMO Science Museum, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.