Streekmuseum De Meestoof

De Meestoof is een museum dat graag bijzonderheden uit de Thoolse cultuur en geschiedenis onder de aandacht brengt. Ons museum herbergt een grote, diverse collectie. Een collectie over de verfstof meekrap, over het boerenbedrijf, over kunstenaars van Thoolse bodem onder andere Chris Lanooy en Marie Slager. Maar ook een schoolklas omstreeks 1920, een Noorse woning geschonken door Noorwegen aan Stavenisse na de watersnood van 1953. Er zijn merklappen te zien, scheepsmodellen, een smederij. En niet te vergeten de traditionele streekdracht. Sinds 2005 is De Meestoof een geregistreerd museum.

De Meestoof werkt samen met scholen in een educatief programma, verzorgt wekelijks een veiling van streekproducten in de veiling van Sint-Annaland. In Sint-Maartensdijk laat onze Oranjekamer het historisch verband zien tussen Sint-Maartensdijk en het huis van Oranje.

Museum De Meestoof, streekmuseum voor Tholen en Sint Philipsland werd in 1973 opgericht en organiseerde in dat jaar de eerste tentoonstelling. In 2017 laten we nog steeds ieder jaar onze vaste collectie zien aangevuld met één of twee speciale tentoonstellingen.
Dit jaar besteden we aandacht aan de familie Bruynzeel en de Bruynzeel fabrieken, De oprichter, Cornelis Bruynzeel werd in 1842 in het Thoolse Sint Annaland geboren. In 1897, nu dus 120 jaar geleden, werd de firma C. Bruynzeel en Zonen gesticht. Tijdens deze expositie kunt u de originele Bruynzeel keuken uit 1939 zien die door Piet Zwart werd ontworpen. Maar natuurlijk is er ook aandacht voor de potloden, parket en de beroemde Bruynzeel deuren.

Net als in 2016 doet het museum voor weer mee aan het Weekend van de Wetenschap. Voor dit Weekend haalt De Meestoof oude onderwijstoestellen uit de kast. Samen met de jeugd gaan we in ons schoollokaal hiermee allerlei testen doen. Bijvoorbeeld over magnetisme en vacuüm.

http://www.demeestoof.nl