Stichting Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen

Onze sterrenwacht heeft de beschikking over drie observatoria en een waarneemplatform. Twee observatoria en het waarneemplatform staan in de tuin van de sterrenwacht en zijn ingericht voor het publiek. Het andere observatorium staat in Oostkapelle en is speciaal geschikt gemaakt om zogenaamde ‘deepsky’objecten te fotograferen.

Het Oliver Biessels Observatorium is voorzien van een computergestuurde koepel waarin een MEADE 12” F10 Schmidt-Cassegrain telescoop op een Losmandy Gemini-montering staat. Het geheel is voornamelijk bedoeld om bezoekers kennis te laten maken met de actieve sterrenkunde, dus: het visueel waarnemen van hemelobjecten.

De telescoop is in het bijzonder geschikt om de Maan en de planeten waar te nemen, wat vanwege de helderheid van die objecten, ook vanuit de stad nog steeds mogelijk is. Om zwakke nevels en sterrenstelsels te observeren moet je juist zover mogelijk van de stad gaan zitten, want daar heb je veel minder last van lichtvervuiling. Vandaar onze keuze om in Oostkapelle een ander observatorium in te richten.

Om de Zon te kunnen bekijken en te fotograferen hebben we de beschikking over een Coronado Nearstar H-alpha-telescoop. Met deze kijker kunnen we op een absoluut veilige manier zonnevlammen zien. De Zon is niet alleen boeiend om te zien, ze levert tevens de duurzame energie die nodig is om de koepel te laten draaien.

Dit publieksobservatorium is geopend op 7 november 2009 en kwam tot stand dankzij diverse fondsen zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSB-fonds en het Delta Zeelandfonds. Ook het bedrijfsleven hielp mee bij het welslagen van dit project.

Het Jan de Munck Observatorium werd op 28 mei 2011 geopend samen met het Cornelis Tevel Zonne-observatieplatform. Dit observatorium is zeer gebruiksvriendelijk en is vernoemd naar de Middelburgse stadsarchitect en astronoom Jan de Munck, die in de 18de eeuw zijn eigen observatorium had aan de Zuidsingel van Middelburg. Zijn observatorium is er helaas niet meer, maar door zijn naam aan het nieuwe observatorium van de sterrenwacht te verbinden is het weer een beetje terug.

Het Zonne-observatieplatform is vernoemd naar Cornelis Tevel. Hij was het die rond 1800 talloze waarnemingen deed aan de zon.

In Oostkapelle, dat in het najaar van 2009 werd uitgeroepen tot donkerste plek van Zeeland, staat ons observatorium met de naar Argos. Het is vernoemd naar Argos Panoptes, de reus met 100 ogen uit de Griekse mythologie. Daarin staat een 20cm Bresser F4 Newton telescoop op een EQ6Pro-montering. Deze kijker is geschikt om ‘deepsky’-objecten te fotograferen. Dit observatorium is niet toegankelijk voor groepen bezoekers.

De sterrenwacht beschikt dus over een geweldig instrumentarium. Hopelijk zijn er voldoende heldere nachten.

http://www.lansbergen.net/