Sterrenwacht Limburg

Sterrenwacht Limburg

Sterrenwacht Limburg heeft de exploitatie van de sterrenwacht overgenomen van eXplorion Science Center. De stichting die de sterrenwacht op de heide exploiteert is opgericht in 2012 met als doel de laatste sterrenwacht en haar unieke erfgoed (het klassieke instrumentarium) in Nederlands Limburg te behouden. De stichting en haar medewerkers bestaan uit vrijwilligers. Tevens is de stichting aangesloten bij landelijke organisaties als LSPS en KNVWS.

Limburg en de Euregio kent tientallen mensen die diepgaand zijn geïnteresseerd in de sterrenkunde. Deze amateursterrenkundigen hebben hiervan hun hobby gemaakt.
Het beoefenen van deze hobby kent een breed spectrum. Zo zijn er velen die de sterrenhemel met eigen ogen bestuderen, al dan niet met behulp van verrekijkers of telescopen. Anderen fotograferen de sterrenhemel. Waarbij de ene hobbymatig fotografeert, doet de ander dat ter beoefening van (semi-)wetenschappelijke activiteiten. Naast de praktijk zijn veel sterrenkundigen ook bezig met de theorie. Wat gebeurde er in de seconden na de “Big Bang”, of hoe ontstaat een ster precies?

Stichting Sterrenwacht Limburg wil een plek bieden waar bezoekers en donateurs de sterrenkunde actief kunnen beleven. De locatie Schrieversheide voldoet hierin op verschillende manieren. Het gebouw is geoptimaliseerd voor het uitoefenen van de sterrenkunde. Er zijn twee koepels aanwezig alsmede een presentatiezaal. Één van deze koepels is uitgerust met een 120 jaar oude Fauth refractor telescoop.

Adres
Schaapskooiweg 95
6414 EL Heerlen
Nederland

http://www.sterrenwacht.nl/

Sterrenwacht Limburg
Initiatiefnemer
Sponsors
Mediapartners
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.