Publiekssterrenwacht Phoenix

De Publiekssterrenwacht Phoenix is gevestigd aan de Ampsenseweg 10 in Lochem. De sterrenwacht ontvangt bezoekers op onze publieksavond op zaterdagavond en voor overige dagen op afspraak voor groepen en scholen.

Tevens beschikt Publiekssterrenwacht Phoenix sinds 2012 over een planetarium, waarin ze de actuele sterrenhemel nauwkeurig rondom kunnen weergeven in een 360o projectie. In uiterst comfortabel meubilair ondergaat u het universum en wordt u meegenomen naar planeten en verre sterrenstelsels. Voorts vertonen ze tijdens de show kortere en langere films van de meest recente astronomische ontdekkingen en ruimtevaart.

De avonden worden besloten met een bezoek aan ons observatorium voor de echte sterrenhemel. Uiteraard bij helder weer bestaat de avond uit het waarnemen van hemelse objecten in ons observatorium. Hierbij beschikken ze over o.a. twee computergestuurde telescopen, waarvan de grootste 35 cm in diameter is.

In de wintermaanden verzorgen de Phoenix-medewerkers de cursus ‘Wegwijs aan de Sterrenhemel’. In 9 cursusavonden, die eens per drie weken op vrijdagavond worden gehouden, wordt de cursist letterlijk en figuurlijk wegwijs aan de sterrenhemel gemaakt.

Publiekssterrenwacht Phoenix richt zich vooral op het onderwijs. Het doel is de belangstelling van leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs te stimuleren. In het kader van het scholenprogramma ontvangen ze leerlingen en leerkrachten voor het programma ‘Een reis door het zonnestelsel en daarbuiten’. Daarbij worden ook een aantal ruimtevaartprogramma’s behandeld. Ze geven tevens gerichte begeleiding bij studieprojecten voor zowel de leerling als de docent.

Adres
Ampsenseweg 10
7241 NB Lochem
Nederland

http://www.sterrenwachtphoenix.nl/

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is initiatiefnemer van Weekend van de Wetenschap.