Museum van het Nederlands uurwerk

Museum van het Nederlands uurwerk

Het begrip tijd speelt in ieders leven een belangrijke rol. Het Museum van het Nederlandse Uurwerk (MNU) toont als enige museum in Nederland een overzicht van de geschiedenis van van de tijdmeting in Nederland. Het zwaartepunt van de collectie bestaat uit een unieke verzameling klokken uit de periode van de uitvinding van het slingeruurwerk door Christiaan Huygens. Daarnaast zijn de Hollandse uurwerken uit de bloeiperiode (de 18e eeuw) een extra vermelding waard.

De collectie geeft een zo volledig mogelijk overzicht van de ontwikkeling van het uurwerk in Nederland. Van torenuurwerken uit de 16e eeuw, via de vroegste Haagse klokken, de eerste Nederlandse staande klokken, tafelklokken en de rijke Amsterdamse staande horloges tot en met precisieklokken uit de 19de en elektrische klokken uit de 20e eeuw. Verder komen klokken uit alle Nederlandse regio’s, van Groningen tot en met Limburg en zelfs Vlaanderen, in dit museum aan bod. De Zaanse klok komt natuurlijk ook ruim in beeld.

Adres
Kalverringdijk 3, Zaanse Schans
1509 BT Zaandam
Nederland

http://mnuurwerk.nl/

Museum van het Nederlands uurwerk
Initiatiefnemer
Sponsors
Mediapartners
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.