Kasboekje van Nederland

Oude kasboeken, de aankoop van de eerste auto, spaarbankboekjes, oude loonstrookjes. Allemaal documenten met een persoonlijk verhaal die van grote waarde zijn voor wetenschappelijk onderzoek.
De Universiteit Utrecht en de publieke omroep NTR willen komend jaar bij u ‘op zolder’ kijken om samen met u de financiële geschiedenis van Nederland te onderzoeken en in kaart te brengen.
We verzamelen persoonlijke documenten en verhalen en geven daar betekenis aan op de website en in de televisieserie ‘Kasboekje van Nederland’. Zo krijgen uw verhalen een plek in de geschiedenis van Nederland.
Hoe leerde u met geld omgaan? Wat had u te besteden toen u op zichzelf ging wonen? Waren schulden uit den boze en spaarde u voor de nieuwe wasmachine of de allereerste vakantie in het buitenland? Weet u nog wanneer u uw eerste bankrekening kreeg?
Ter voorbereiding van de televisieserie en de ontwikkeling van de website hebben we veel financiële documenten nodig. Daarom organiseert de onderzoeksgroep Financiële geschiedenis van de Universiteit Utrecht op 8 oktober een open dag in het Academiegebouw in Utrecht. Een soort ‘Kunst en Kitsch’, maar dan voor de financiële documenten en verhalen van u, uw ouders of (over)grootouders.
Heeft u dergelijke documenten die u ons wilt laten zien? U bent van harte welkom op 8 oktober van 10 tot 17 uur in het Academiegebouw in Utrecht. Maar zonder die documenten bent u ook van harte welkom. We organiseren die dag nog meer activiteiten omtrent het onderzoek zoals lezingen, een debat, een radio uitzending van OVT en verhalen bij bijzondere documenten. Vragen kunt u stellen via [email protected]

Het programma:

10:00 – 12:00 uur
OVT radio-uitzending live vanuit het Academiegebouw te Utrecht.

12:15 – 16:00 uur
Diverse lezingen over onze financiële geschiedenis. Zie activiteiten voor de sprekers.

12:15 – 16:00 uur
De Schatkamer. Een presentatie van verschillende bijzondere historische financiële documenten, speciaal voor dit event samengesteld in samenwerking met Het Utrechts Archief. De documenten worden toegelicht door de bevlogen onderzoekers Joost Jonker en Christiaan van Bochove.

10:00 – 16:00 uur
Doorlopend is er ter plekke gelegenheid om de door u meegebrachte documenten te laten analyseren door de onderzoekers. Zij zijn erg benieuwd naar uw financiële documenten en verhalen.

13:00, 14:00, 15:00 uur
Rondleiding Unie van Utrechtzaal o.l.v. Maarten Prak.

16:00 – 16:45 uur
Slotdebat.