Centrum Wiskunde & Informatica (CWI)

Het CWI is de geboorteplaats van het Europese internet en registreerde één van de eerste landendomeinen ter wereld, het top-leveldomein ‘.nl’. Het CWI was betrokken bij de ontwikkeling van de vleugel van de Fokker Friendship en is de plaats waar de populaire programmeertaal Python ontwikkeld werd. Onderzoek naar combinatorische algoritmes van het CWI lag aan de basis van het ontwerp van het NS spoorboekje. Recente hoogtepunten zijn onder andere de ‘kraak’ van het MD5 internetbeveilgingssysteem en onderzoek naar slimme energienetwerken voor de toekomst.

De kracht van het CWI ligt in het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe ideeën, en de overdracht hiervan naar andere wetenschapsgebieden, de maatschappij en het bedrijfsleven. Onderzoek van het CWI wordt onder andere toegepast in betalingssystemen, cryptografie, telecommunicatie, openbaar vervoer, intelligente energienetwerken en meteorologie.
Met een vaste staf van 55 onderzoekers met daaromheen gemiddeld 40 postdocs en 70 promovendi is het CWI een compact instituut dat gelegen is in het hart van het Europese onderzoek in wiskunde en informatica. Veel onderzoek wordt uitgevoerd als onderdeel van nationale en internationale programma’s.

Het CWI onderhoudt nauwe banden met het bedrijfsleven en de academische wereld, zowel in Nederland als daarbuiten. De meerderheid van de senioronderzoekers heeft een deeltijdaanstelling als hoogleraar op een universiteit. Dit netwerk versterkt de reputatie van het CWI en heeft aantrekkingskracht op jonge talenten. Postdocs en promovendi van het CWI komen uit ruim 30 verschillende landen.

https://www.cwi.nl