Bibliotheek Ets Haim
Ets Haim is de oudste nog functionerende joodse bibliotheek ter wereld. Zij is in 1616 opgericht en bevindt zich sinds 1675 op de huidige locatie in het prachtige complex van de Portugees-Israëlietische Synagoge te Amsterdam.
De bibliotheek, die uit circa 560 handschriften en 30.000 gedrukte werken bestaat, bezit een grote en rijke collectie op het gebied van het 17de– en 18de-eeuwse jodendom en is hiermee al bijna 400 jaar een wezenlijk onderdeel van het culturele erfgoed van Amsterdam. De oorspronkelijke naam van de instelling waarvan Bibliotheek Ets Haim – Livraria Montezinos deel uitmaakt luidt: ‘Academia y Yesiba (Theologische Hogeschool) Ets Haim’ (Levensboom). De collecties tonen de brede interesse die kenmerkend is voor een academie, terwijl de religieuze achtergrond van de onderwijsinstelling mede bepalend is voor de samenstelling van de boekerij. De latere naam: ‘Portugees-Israëlietisch Seminarium (voorheen Theologisch Genootschap) Ets Haim’ werd in de 19de eeuw bij wettelijke regeling aan dit opleidingsinstituut opgelegd. Ten onrechte wordt daardoor echter de indruk gewekt dat uitsluitend religieus onderwijs gegeven werd.
Nederlands erfgoed op het Memory of the World Register
In 2003 werd de collectie van Bibliotheek Ets Haim – Livraria Montezinos op de lijst van het Geheugen van de Wereld geplaatst waarmee het universele belang werd gekend, evenals het archief van de Verenigde Oost-Indische Company. In 2009 kregen de dagboeken van Anne Frank een plaats op deze bijzondere lijst.
Ets Haim is gevestigd in één van de bijgebouwen van de Portugese Synagoge en maakt onderdeel uit van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam.
h3. Joods Cultureel Kwartier
In hartje Amsterdam vindt u op nog geen vierkante kilometer een aantal imposante joodse monumentale gebouwen. Een korte wandeling door de oude Jodenbuurt voert je langs het cultureel toonaangevende Joods Historisch Museum en het prikkelende JHM Kindermuseum, de statige Portugees Synagoge, het indrukwekkende monument De Hollandsche Schouwburg en het aangrijpende Nationaal Holocaust Museum.
