Astron

Astron

ASTRON is het Nederlands instituut voor radioastronomie. Haar missie is ontdekkingen in de radioastronomie mogelijk te maken. Bij ASTRON worden baanbrekende technologieën ontwikkeld, maken wetenschappers gebruik van radioastronomische faciliteiten van wereldformaat, en wordt fundamenteel astronomisch onderzoek gedaan. De ingenieurs en astronomen bij ASTRON hebben een uitstekende internationale reputatie op het gebied van technologische ontwikkelingen en fundamenteel onderzoek in de galactische en extra-galactische astronomie. ASTRON beschikt over de Westerbork Synthese Radio Telescoop en LOFAR (Low Frequency Array).

Op 12 juni 2010 heeft Hare Majesteit Koningin Beatrix de nieuwe LOFAR telescoop officieel geopend. Deze telescoop zal een nieuw licht werpen op het Universum door metingen te doen op de lagere frequenties (30-220 MHz). LOFAR is een belangrijke wetenschappelijke en technologische voorloper van de volgende generatie radiotelescopen – de Square Kilometre Array (SKA) – een wereldwijd project waarin ASTRON een leidende rol speelt. Astron beschikt ook over de Westerbork Synthesis Radio Telescoop (WSRT), één van de gevoeligste telescopen ter wereld. ASTRON is gastheer van JIVE, het Joint Institute for VLBI in Europe, en voor de NOVA Optisch/ Infrarood groep.

AstroTec Holding B.V (ATH) is ASTRON’s holding company, opgezet om de kennisuitwisseling van door ASTRON ontwikkelde technologieën te faciliteren en over te brengen op kleine en grote bedrijven. De valorisatie van ASTRON technologie en expertise geschied in samenwerking met regionale partners en andere grote industriële spelers.

ASTRON is een instituut van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Adres
Oude Hoogeveensedijk 4
7991 PD Dwingeloo
Nederland

http://www.astron.nl/

Astron
Initiatiefnemer
Sponsors
Mediapartners
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.