Astron

ASTRON is het Nederlands instituut voor radioastronomie. We onderzoeken de signalen die het heelal uitzendt in de vorm van radiogolven. Onze missie is om ontdekkingen in de radioastronomie mogelijk te maken. We doen daarom niet alleen astronomisch onderzoek. We ontwerpen, bouwen en beheren ook radiotelescopen die tot de beste van de wereld behoren, en verleggen de grenzen van de technologie om steeds betere en gevoeligere instrumenten te maken.

Onze ingenieurs en astronomen staan internationaal hoog aangeschreven. Astronomen doen baanbrekend onderzoek aan onze eigen Melkweg en ver weg gelegen sterrenstelsels. Ingenieurs ontwikkelen innovatieve antennes, hightech elektronica en slimme software. Door een goede samenwerking tussen technici en wetenschappers is de Westerbork Synthese Radio Telescoop (WSRT) na zestig jaar nog steeds één van de beste telescopen ter wereld. LOFAR (de Low Frequency Array),
die door ons is ontworpen en ontwikkeld, is een uniek instrument dat de geboorte van het heelal meet maar waarmee we bijvoorbeeld ook trillingen in de bodem van Drenthe bestuderen.

ASTRON is een partner van de Square Kilometre Array (SKA), wat de grootste en meest gevoelige radiotelescoop van de wereld wordt. De kennis die we hebben opgedaan met LOFAR en WSRT is van groot belang voor het ontwerp en de bouw van SKA.

ASTRON is tevens gastheer voor de Optisch/Infrarood instrumentatiegroep van de Nederlandse Onderzoeksschool
voor Astronomie (NOVA) en voor JIVE, het Joint Institute for VLBI ERIC. Bij JIVE worden signalen gecombineerd van radiotelescopen uit heel Europa, Azië en Zuid-Afrika. ASTRON is onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Adres
de Brink 4b
7991 CG Dwingeloo
Nederland

http://www.astron.nl/

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO Science Museum, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.