Publieksonderzoek

Jaarlijks organiseert het Weekend van de Wetenschap in samenwerking met een universiteit of kennisinstelling een grootschalig publieksonderzoek. Een onderzoek waar iedereen aan kan deelnemen, jong én oud. Je kunt op deze manier meedoen en bijdragen aan echt wetenschappelijk onderzoek. Dit jaar werken we samen met de Universiteit Leiden en Hortus botanicus Leiden. Iedereen mag dit jaar op onderzoek naar stoepplantjes voor je huis, want deze zijn belangrijker dan je denkt!

Nederlanders brengen stoepplantjes in kaart!

Jaarlijks is er een publieksonderzoek verbonden aan Weekend van de Wetenschap waarbij alle Nederlanders de kans krijgen om een bijdrage te leveren aan de wetenschap. Tijdens deze editie worden het hele jaar lang door het gehele land, door jong en oud, stoepplantjes in kaart gebracht. Stoepplantjes worden vaak gezien als onkruid, maar zijn juist van grote waarde. Ze koelen de stad en zorgen dat water sneller wegloopt. Daarnaast zijn ze natuurlijk ontzettend belangrijk voor alle insecten en dieren. Kinderen, leraren met hun klassen en natuurlijk iedereen in Nederland wordt opgeroepen op pad te gaan om zoveel mogelijk stoepplantjes te vinden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit Leiden en Hortus botanicus Leiden. Onderzoekster Nienke Beets: ‘Door te onderzoeken welke stoepplantjes waar groeien, willen we erachter komen hoe we de stad nog groener en beter kunnen maken voor mens en natuur.

Voer via stoepplantjesonderzoek.nl in welke soorten er op jouw stoep groeien.

DOE MEE

Weekend van de Wetenschap wordt georganiseerd door NEMO Science Museum, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.