Doe mee met Weekend van de Wetenschap 2021

Is jouw organisatie nog geen deelnemer van het Weekend van de Wetenschap maar lijkt het jullie wel erg leuk om mee te doen?

Meer informatie voor deelnemers

Criteria voor deelname

Wat vraagt het Weekend van de Wetenschap van jou en je organisatie?

 1. Je organisatie deelt graag de wetenschap (α/β/γ) en/of technologie die jullie in huis hebben;
 2. Je organisatie organiseert één of meerdere activiteiten op 2 en/of 3 oktober 2021;
 3. Je activiteiten hebben een duidelijke link en beogen een laagdrempelige kennismaking met wetenschap en/of technologie;
  Ben je een publieksinstelling of organiseer je vaker wetenschap of technologie gerelateerde activiteiten? Dan is het van belang dat je activiteiten naast je reguliere programma aanbied om bezoekers een extra reden te geven jouw organisatie juist tijdens het Weekend van de Wetenschap te bezoeken.
 4. De activiteiten zijn gratis toegankelijk voor een breed publiek;
  Publieksinstelling met ticketprijs? We verzoeken je om korting aan te bieden, om zo veel mogelijk mensen de kans te geven om kennis te maken met wetenschap en technologie;
 5. Je organisatie biedt een backstage ervaring aan de bezoekers. Dit houdt in dat je de bezoeker mee neemt naar plekken die normaal gesloten blijven of geeft informatie die een inkijkje geven in de wereld van een wetenschapper/techneut of engineer;
 6. Je organisatie levert tijdig (liefst in mei, uiterlijk 15 augustus) de inhoud van de activiteiten aan bij Weekend van de Wetenschap;
 7. Je organisatie draagt actief bij aan het aankondigen van de activiteiten.

Organiseer een Backstage activiteit

 • Bezoekers komen op plekken die normaal gesproken niet publiekelijk toegankelijk zijn, zoals in de verffabriek van PPG.
 • Bezoekers komen in musea op de plekken die de rest van het jaar niet toegankelijk zijn voor publiek zoals in het restauratieatelier van het Mauritshuis.
 • Bezoekers ontvangen informatie over wetenschap en technologie die normaal gesproken niet expliciet aan bod komen. In het Dolfinarium vertellen de dierverzorgers over het onderzoek dat zij doen.
 • Bezoekers krijgen de kans om te spreken met een wetenschapper. Op deze manier duikt de bezoeker dieper in wetenschap en technologie dan normaal gesproken mogelijk is op een locatie. De bezoeker kan een lezing bijwonen van een pop-up wetenschapper in een bibliotheek.
 • Bezoekers krijgen kansen om deel te nemen aan activiteiten die gewoonlijk niet zo regelmatig en betaalbaar worden aangeboden door deze organisatie zoals in het onderzoekscentrum van ESA-ESTEC.
 • Bezoekers kunnen deel nemen aan aanvullende/andersoortige wetenschap en technologie activiteiten in een FabLab
 • Bezoekers krijgen de kans om meer te weten te komen over dieren en planten en welke vormen van onderzoek er worden gedaan. Zo leer je in het Zeehondencentrum Pieterburen wat voor onderzoek gedaan wordt naar het gedrag van zeehonden.
 • Bezoekers komen in aanraking met andere talen en culturen, zoals een ontmoetingen met een middeleeuwer bij het Utrecht Centre for Medieval Studies.

 

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.