Resultaten bezoekersenquête 2017

Dankzij jullie enthousiasme en inzet als deelnemende organisaties hebben 1342 bezoekers de enquête ingevuld. Hartelijk dank hiervoor!

Hieronder lichten wij de belangrijkste resultaten voor jullie uit.

Geef je mening over het Weekend van de Wetenschap

In het kort

 • Een 8,1 als rapportcijfer voor jullie activiteiten
 • 90% van de bezoekers vond deze activiteiten leerzaam
 • 60% van de bezoekers gaat op pad met kinderen van 6-18 jaar
 • 2 personen; dat is de meest voorkomende groepsgrootte
 • 38% komt met het doel om kinderen in contact brengen met wetenschap en technologie
 • 45%  geeft aan een positiever beeld te hebben tegenover wetenschap en technologie na een bezoek
 • Vaak benoemde pluspunten: de interactieve activiteiten en het enthousiasme van de medewerkers
 • Vaak benoemde minpunten: de drukte en de focus op jonge kinderen bij activiteiten

  (Alle genoemde cijfers zijn representatief. De min- en pluspunten zijn door bezoekers benoemd en hebben slechts betrekking op de respectievelijke organisaties die zij bezochten.)

Bezoekerservaring

Met een gemiddeld rapportcijfer van 8,1 kunnen we concluderen dat de meeste bezoekers tevreden zijn over hun bezoek aan Weekend van de Wetenschap 2017. Bij een keuze uit uitersten gaf 80% van de bezoekers aan het bezoek eerder spannend/inspirerend dan saai te vinden, 90% vond het bezoek (zeer) leerzaam, 77% eerder verdiepend dan oppervlakkig, 77% eerder toegankelijk dan ingewikkeld en ook 77% ervaarde het bezoek meer ontspannen dan stressvol.

Motivatie voor een bezoek bij een van de deelnemers

Het grootste deel van de bezoekers (38%) bezoekt het Weekend van de Wetenschap om hun kinderen in contact te brengen met wetenschap & technologie. Het is daarom niet opmerkelijk dat gezinnen tijdens deze editie een belangrijke doelgroep waren.  15% hiervan noemt ‘bijzondere dingen zien en mee te maken die ik normaal niet te zien krijg’ als meest belangrijke reden voor hun bezoek.  

12% bezoekt het Weekend van de Wetenschap met als voornaamste reden dat ze graag ‘een leuk uitje’ willen ondernemen, of ‘iets bijzonders willen beleven’ Deze recreatief gemotiveerde groep was dit jaar groter dan in de edities van de jaren hiervoor.

De bezoekers die naar het Weekend van de Wetenschap komen om meer te leren bestaan uit bezoekers die meer willen weten over een specifiek onderwerp (12%) en bezoekers die in het algemeen meer willen weten over wetenschap en technologie (6%). Deze bezoekers komen vaak alleen of samen met andere volwassenen. 

Effect op het beeld van wetenschap en technologie

Een zeer ruime meerderheid van de bezoekers, 84%, zegt tijdens het bezoek nieuwe dingen te hebben ontdekt over wetenschap en technologie. Bijna de helft van de bezoekers (45%) zegt een positiever beeld te hebben gekregen van de wereld van wetenschap en technologie. Dit percentage is gegroeid ten opzichte van vorige jaren en verschoven van ‘mijn waardering is niet veranderd’ naar ‘mijn waardering is positiever’. Het aandeel dat aangeeft een negatiever beeld te hebben gekregen is al jaren constant op 1%.

Onder bezoekers die van zichzelf vinden dat ze niet veel van wetenschap & technologie af weten, heeft 62% hiervan een positiever beeld van wetenschap & technologie gekregen door het bezoek aan Weekend van de Wetenschap. Daarmee lijkt Weekend van de Wetenschap wederom zeer goed te zijn geslaagd in zijn missie.

Pluspunten

De positieve punten die worden genoemd gaan over de invulling van het programma en de enthousiaste medewerkers. Daarnaast zien bezoekers de activiteiten die interactief zijn als het leukst en vinden ze het interessant om plekken te bezoeken waar je normaal niet kunt komen.

 • “Ik vind het super leuk en bezoek nu al jaren locaties. Vooral de dingen die normaal niet toegankelijk zijn, zijn het leukst.”
 • “Prima initiatief om jeugd en volwassenen de vele kanten van techniek te laten ervaren. Werkt uitstekend om beeldvorming te veranderen en reëler beeld bij kinderen en volwassenen te ontwikkelen.”
 • “Ga zo door! De kinderen vinden vooral doe-activiteiten het leukst.”
 • “Het leukst was de ontmoeting met enthousiaste wetenschappers, de gezelligheid, de unieke gelegenheid en het interessante onderwerp.”

Minpunten

De kritiekpunten die worden genoemd hebben te maken met de grote drukte. Bezoekers moesten vaak in rijen wachten of activiteiten zaten vol. Daarnaast waren veel activiteiten gericht op jonge kinderen of waren deze hetzelfde als tijdens voorgaande edities.

 • “Deze locatie was duidelijk ingericht op ouders met jonge kinderen. Dat was mij niet duidelijk vooraf, maar had ik wel graag willen weten. Mijn puber was daardoor minder gemotiveerd.”
 • “Wees beter voorbereid op grote aantallen mensen. Focus daarnaast niet alleen op kinderen, maar zorg ook voor een gedeelte voor volwassenen.”
 • “De extreme drukte maakt een bezoek minder leuk.”
 • “Meer doe-activiteiten die niet alleen op kinderen zijn gericht. Volwassenen willen ook experimenten doen!”

Conclusie

Gezien de grote opkomst en de hoge waardering van de bezoekers tijdens deze editie kunnen we concluderen dat de editie van 2017 zeer geslaagd was. 84% van de bezoekers geeft aan nieuwe dingen te hebben geleerd over wetenschap en technologie tijdens Weekend van de Wetenschap. De doelstelling om het brede publiek kennis te laten maken met wetenschap en technologie is hierbij dus gehaald.

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.