FAQ

Veelgestelde vragen

Q: Wat is Weekend van de Wetenschap?

Het Weekend van de Wetenschap is het podium van de toekomst. Op 5 en 6 oktober 2019 beleef je live wetenschap & technologie in heel Nederland. Kom backstage bij bedrijven, instellingen, overheid, wetenschappelijke instituten, musea, universiteiten op meer dan 350 locaties.

 

Q: Waarom wordt Weekend van de Wetenschap georganiseerd?

Het doel van het weekend is om het brede publiek live wetenschap en technologie te laten beleven. Door het toegankelijk maken van wetenschap en technologie in al zijn vormen, het delen van kennis en het prikkelen van de nieuwsgierigheid investeert het Weekend van de Wetenschap in de toekomst van Nederland.

Q: Voor wie is het Weekend van de Wetenschap?

Het programma is divers en hierdoor is het Weekend van de Wetenschap voor alle nieuwsgierige mensen interessant, zowel jong als oud. Bovendien zijn de activiteiten verspreid over heel Nederland, er is altijd wel iets in de buurt te beleven. Alle disciplines vanuit de wetenschap – alfa, bèta en gamma – zijn vertegenwoordigd.

Q: Zijn de activiteiten in het Weekend van de Wetenschap gratis te bezoeken?

Bijna alle activiteiten in het Weekend van de Wetenschap zijn gratis. Als dat niet het geval is dan wordt dit vermeld bij de activiteit.

Q: Moeten bezoekers zich aanmelden voor een activiteit?

De organisaties openen hun deuren voor alle bezoekers. In een aantal gevallen is het echter wel zo dat je je voor een speciale rondleiding bij het bedrijf of de instelling moet inschrijven. Dat heeft met name met de capaciteit te maken. Op de website kun je het programma van alle activiteiten vinden en een link naar de website van de deelnemende organisatie. Mocht er een activiteit zijn waar je je voor moet inschrijven, dan wordt dat bij de desbetreffende activiteit vermeld.

Q: Wie zijn de initiatiefnemers achter het Weekend van de Wetenschap?

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO Science Museum, wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.

Q: De hoeveelste editie wordt dit van het Weekend van de Wetenschap?

In 2019 organiseert NEMO voor het 34ste jaar het grootste landelijke wetenschap en technologie evenement van Nederland. Dit gebeurt sinds 2012 in de vorm van Weekend van de Wetenschap. Op 6 & 7 oktober gaat Nederland backstage bij bedrijven, onderzoekinstituten, universiteiten en musea om live wetenschap en technologie te beleven. Weekend van de Wetenschap is het podium van de toekomst. Tijdens het eerste weekend van oktober openen bedrijven, onderzoekinstituten, universiteiten en musea de deuren en tonen ze wat je anders nooit kunt zien. Nederland beleeft live wetenschap en technologie

Q: Wie zijn de ambassadeurs van het weekend?

In 2018 waren André Kuipers, Eveline Crone en Daan Roosegaarde ambassadeurs van Weekend van de Wetenschap. Meer informatie over de ambassadeurs van de editie 2018 vind je hier.

Q: Hoeveel bezoekers verwachten jullie voor alle activiteiten in het Weekend van de Wetenschap?  

We verwachten dit jaar de 150.000 bezoekers van 2018 te overtreffen.

Q: Wat is er zo bijzonder aan het Weekend van de Wetenschap? Waarom moet je er als bezoeker naartoe willen?

Alleen tijdens het Weekend van de Wetenschap kun je backstage bij onderzoeksinstellingen, bedrijven, science centra, sterrenwachten, musea en bedrijven. Bovendien kun je als bezoeker ook zelf aan experimenten meedoen en hierover meedenken Je hebt een exclusieve wetenschap & technologie ervaring.

Q: Hoeveel deelnemers openen dit jaar hun deuren?

We verwachten dat dit jaar ruim 350 deelnemers verspreid door heel Nederland mee doen.

Q: Wat is de overweging van deelnemers om mee te werken aan het Weekend van de Wetenschap?

Voor deelnemers is het een manier om bekendheid te krijgen voor wat ze aan ontwikkelingen en innovatie te bieden hebben. Daarnaast vinden veel deelnemers dat het onderdeel is van hun maatschappelijke betrokkenheid en zien zij het ook als een investering in de toekomst. Wellicht komt er potentieel toptalent langs tijdens het Weekend van de Wetenschap en kunnen ze die aan hen binden.

Q: Waar is meer informatie over het Weekend van de Wetenschap te vinden?

Om op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Weekend van de Wetenschap kun je naast de website ook actuele informatie vinden op Facebook en Twitter (@Wetenschap_NL), of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op.

Initiatiefnemer
Sponsors
Mediapartners
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.