Beveiligd: Resultaten publieksonderzoeken

De inhoud is beveiligd met een wachtwoord. Vul het wachtwoord hieronder in om hem te kunnen bekijken:

2017 - Navigeren kun je leren

We lopen ’s ochtends naar de badkamer en stappen op de fiets om naar school of werk te gaan. We gebruiken ons richtingsgevoel, onthouden afslagen en maken in gedachten een plaatje van onze omgeving. Toch verdwaalt iedereen wel eens. Help onderzoekers van Universiteit Leiden aan zoveel mogelijk data, zodat zij beter kunnen begrijpen welke factoren een rol spelen bij navigeren. Wil je weten hoe jij navigeert?

Doe de test!
Zie ik spoken?

2016 - Zie ik spoken?

Zie ik spoken?

Is hallucineren een kwestie van razendsnel waarnemen? Je denkt iemand te zien langslopen, maar het blijkt een tak die in de wind waait. Of je meent dat er iemand je naam noemt, maar er is helemaal niemand in de buurt. Hoe kan dat nou? Heeft je snelheid van waarnemen hiermee te maken? Je neemt waar met je zintuigen: ogen, oren, huid, neus en mond, maar vooral ook met je hersenen. Betekent razendsnel waarnemen een grotere kans op een vergissing van je brein, oftewel: een hallucinatie?

Resultaten

In oktober 2016 lanceerden we samen met het UMC Utrecht Hersencentrum het wetenschappelijk onderzoek naar hallucinaties Zie ik spoken?. In totaal hebben 10.867 mensen in de leeftijd van 5 tot 93 jaar de online test over hallucinaties ingevuld. De eerste resultaten van het onderzoek zijn nu bekend, en bevestigen de vermoedens van de onderzoekers. Deze vind je hier.

2015 - Zicht op licht

Veel mensen hebben ’s nachts moeite om te zien en om in het donker goed te functioneren. Dit geldt niet alleen voor ouderen of mensen met een oogziekte; zo vermijdt een derde van de gezonde mensen in Nederland autorijden in de avond en heeft meer dan de helft moeite met wandelen en fietsen op niet verlichte buitenwegen. Daarom onderzoeken wetenschappers van het UMCG in samenwerking met het Weekend van de Wetenschap hoe het gesteld is met de hoeveelheid licht op straat en de ervaring hiervan door het grote publiek.

Resultaten

Met de gegevens van de ruim 5000 metingen hebben de onderzoekers, onder leiding van UMCG-onderzoeker Ronald Bierings, in 2015 nachtelijk Nederland in kaart gebracht. Meer over deze gegevens vind je hier.

2014 - Zijn linkshandigen creatiever?

In alle menselijke populaties is er altijd een minderheid die linkshandig is. Er wordt vaak aangenomen dat dit verschil in handvoorkeur ook andere eigenschappen weerspiegelt maar welke zijn dat dan? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft in samenwerking met het Weekend van de Wetenschap mythes en aannames over links- en rechtshandigen onderzocht. Linkshandigen zouden meer gezondheidsproblemen hebben (waardoor zij in de loop van de evolutie de minderheid zijn geworden), maar creatiever en beter in gevechten zijn (waardoor linkshandigheid in de loop van de evolutie toch is blijven bestaan).

Resultaten

In 2014 trok het onderzoek van de RUG naar de mythes rondom links- en rechtshandigheid ruim 30.000 deelnemers van 5 tot 95 jaar. De verrassende uitkomst: deze mythes worden níét bevestigd. Het onderzoek levert daarbij een aantal nieuwe inzichten op. Deze vind je hier.

Initiatiefnemer
Sponsors
Mediapartners
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.