Doe mee aan het landelijk publieksonderzoek over navigeren

Jaarlijks organiseert Weekend van de Wetenschap in samenwerking met een universiteit of kennisinstelling een grootschalig publieksonderzoek. Dit jaar is dat het onderzoek Navigeren kun je leren.
We lopen ’s ochtends naar de badkamer en stappen op de fiets om naar school of werk te gaan. We gebruiken ons richtingsgevoel, onthouden afslagen en maken in gedachten een plaatje van onze omgeving. Toch verdwaalt iedereen wel eens. Wil je weten hoe jij navigeert? Doe dan mee aan het onderzoek.

De test bestaat uit een game waarin je een aantal opdrachten uitvoert en duurt ongeveer 10 minuten. Daarna krijg je direct de uitslag over jouw navigatievermogen.

Help onderzoekers van Universiteit Leiden aan zoveel mogelijk data, zodat zij beter kunnen begrijpen welke factoren een rol spelen bij navigeren.

Doe de test

 

Waarom dit onderzoek?

Een grote groep mensen ondervindt in hun dagelijks leven problemen met navigeren. Zij raken voortdurend de weg kwijt en kunnen dus simpele activiteiten als een boodschap doen of even op bezoek gaan niet meer zomaar uitvoeren. Zij zijn afhankelijk van hulp van anderen. Ook kan verdwalen een indicatie zijn voor beginnende dementie. Er bestaat nog geen behandeling voor dit probleem. Daar willen de onderzoekers van Universiteit Leiden graag verandering in brengen.

Om een goede behandeling te kunnen ontwikkelen, is het belangrijk om te weten hoe mensen de weg vinden en vooral hoe het kan dat de ene persoon continu verdwaalt en de ander een wandelend kompas lijkt te zijn.

Doe de test

Dr. Ineke van der Ham

Onder leiding van neuropsycholoog Ineke van der Ham, onderzoekt Universiteit Leiden in samenwerking met het Weekend van de Wetenschap hoe mensen navigeren en wat factoren als leeftijd en geslacht met de prestatie van mensen op de navigatieopdrachten doen.

Bijna 1 op de 3 mensen met een hersenbeschadiging heeft veel moeite met de weg vinden. Voor mensen met dementie is verdwalen een groot probleem en toch bestaat er nog geen succesvolle therapie. Om een goede behandeling te geven is het belangrijk om te wteen hoe mensen de weg vinden, en vooral hoe het kan dat de ene persoon weleens verdwaalt en de ander een wandelend kompas lijkt te zijn.

“Toen ik voor het eerst een patiënt ontmoette met heftige verdwaalklachten, fascineerde haar verhaal me zo: de impact hiervan op haar leven was enorm. Toen ik erachter kwam dat we nog helemaal geen middelen hebben om dit soort klachten te behandelen, wist ik ‘Dat wil ik gaan veranderen’. Sindsdien hebben we veel experimenten gedaan naar navigeren en verdwalen.”

Initiatiefnemer
Sponsors
Mediapartners
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.