Nieuwe uitdrukking: ‘Dat zou de kapsalon nog niet halen’

De Likt introduceert ‘Dat zou de kapsalon nog niet halen’ in de Nederlandse taal

In het kader van Weekend van de Wetenschap introduceerde hiphopband De Likt de nieuwe uitdrukking ‘Dat zou de kapsalon nog niet halen’ in de Nederlandse taal. De zin wordt door de mannen gebruikt om aan te geven wat ze vinden van de kwaliteit van het gespreksonderwerp. De Rotterdamse groep wil nog dit jaar hun eigen uitdrukking op laten nemen in het officiële Van Dale uitdrukkingenwoordenboek.

De Likt roept iedereen op om ook een bijdrage te doen aan de wetenschap door deel te nemen aan het landelijke publieksonderzoek ‘Maak dat de kat wijs’, van Rijksuniversiteit Groningen (RUG), dat onderdeel is van Weekend van de Wetenschap. Het onderzoek gaat over de kennis en gebruik van Nederlandse uitdrukkingen en wordt uitgevoerd door wetenschappers Simone Sprenger en Jacolien van Rij-Tange van de Rijksuniversiteit van Groningen. De Likt is ambassadeur van Weekend van de Wetenschap.

Als ambassadeur van Weekend van de Wetenschap heeft De Likt de missie om hun uitdrukking ‘Dat zou de kapsalon nog niet halen’ officiële taal te maken. Jordy Dijkshoorn: “De kapsalon staat meestal niet bekend om ingrediënten met de hoogste kwaliteit. Als de uitdrukking ‘de kapsalon nog niet zou halen’ wordt gebruikt, zegt dat dus niet veel goeds over de kwaliteit van het gespreksonderwerp. Veel officiële uitdrukkingen zijn al eeuwen oud en enorm ouderwets. Het zou te gek zijn als we moderne veelgebruikte uitdrukkingen in kaart kunnen brengen en die van ons over de kapsalon officieel kunnen maken.

 

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Aanmelden nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste wetenschapsnieuwtjes? En wil je als eerste op de hoogte worden gesteld van alle nieuwe deelnemers en hun activiteiten tijdens het Weekend van de Wetenschap? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.