De Likt

Wie het over De Likt heeft, heeft het over de futuristische funk van Giorgi Kuiper en John van Beek, door frontman Jordy Dijkshoorn voorzien van de nodige scherpe teksten. Dit drietal, dat elkaar op de popacademie leerde kennen, verscheen eind 2013 voor het eerst op de radar na het winnen van de titel Beste Muzikant bij de Grote Prijs van Nederland en is daar sindsdien niet meer van verdwenen.

Hoi De Likt, waarom doen jullie mee aan Weekend van de Wetenschap?

Dat de leden van futuristische funkgroep De Likt alle drie aan de Popacademie zouden gaan studeren, had je niet kunnen raden op basis van hun favoriete wetenschappelijke proefjes als kind. Zo speelde Giorgi Kuiper het liefst met zijn scheikundeset, maakte frontman Jordy Dijkshoorn het liefst een bom door zijn pvc-buis vol sterretjes te proppen en stak John van Beek graag dingen in de fik.

Maar als je vervolgens hoort dat een van John’s favoriete wetenschappers computerpionier Alan Turing is, blijkt er toch een logische link te bestaan met de elektronische sound van de groep. “Een synthesizer is in de kern een soort Turingmachine. Met name achter de modulaire synthesizers zit hele interessante wetenschap en techniek. Soms bouwen we zelf ook dingen. Verder experimenteren we in de studio met hoe geluiden in de ruimte klinken, zodat we tijdens ons optreden weten wat het beste effect heeft.”

Waarom je naar Weekend van de Wetenschap moet komen is voor De Likt overduidelijk. “Je steekt er wat van op”, aldus Giorgi. “En het is belangrijk om op jonge leeftijd al kennis te maken met wetenschap en technologie”, vult John aan.

Het drietal kan bovendien niet wachten om aan de slag te gaan met het Publieksonderzoek ‘Maak dat de kat wijs’, waarin onderzocht wordt welke uitdrukkingen Nederlanders kennen. Speciale opdracht voor De Likt is het verzinnen van een nieuwe uitdrukking. Als je de soms onnavolgbare teksten van Jordy hoort, ben je verzekerd van een niet-van-echt-te-onderscheiden nep-uitdrukking. Benieuwd wat De Likt heeft verzonnen? Dat en meer ontdek je tijdens Weekend van de Wetenschap!

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.